Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Autobianchi A112

        Το Autobianchi A112 είναι ένα από τα λεγόμενα «supermini» που κατασκευάζονταν στη Ιταλία από την Autobianchi. Εξελίχτηκε στηριζόμενο μηχανικά στο Fiat 127. Παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 1969, ως αντικαταστάτης του Bianchina και του Primula, και συνέχισε να κατασκευάζεται μέχρι και το 1986, όταν υποχώρησε μπροστά στο πρωτοεμφανιζόμενο Autobianchi Y10 (κυκλοφόρησε στις περισσότερες αγορές του κόσμου ως Lancia Y10).
         Για τον μικρό του όγκο ήταν αρκετά άνετο για τους τέσσερις επιβάτες, ενώ η φόρτωση γίνονταν από το πίσω μέρος που ανασηκώνονταν. Το πίσω κάθισμα αναδιπλώνονταν μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον χώρο αποθήκευσης.Το A112 κατασκευάζονταν μόνο στην τρίθυρη έκδοση. Προσφέρονταν με τον κινητήρα των 903 κυβικών  που απέδιδε μέχρι 42 ίππους και έφτανε άνετα τα 135 χλμ/ώρα. Η Autobianchi παρουσίασε για πρώτη φορά αυτό τον κινητήρα σε ένα εμπροσθοκίνητο αυτοκίνητο, μια κίνηση που θα υιοθετούσε λίγο αργότερα το Fiat 127 και θα την έκανε αρκετά οικία σε όλο τον κόσμο. 
       Το 1978 δέχτηκε αρκετές βελτιώσεις στην σχεδίασή του. Κατ' αρχήν ψήλωσε η οροφή, άλλαξαν πάλι τα πίσω φώτα και η μπροστινή μάσκα ήταν πλέον πλαστική. Πλαστικοί ήταν και οι προφυλακτήρες ενώ στα πλαϊνά υπήρχαν πρόσθετα πλαστικά. Στο εσωτερικό άλλαξαν τα πάντα. Κυρίως στο ταμπλό, από όπου χάθηκαν τα κλασικά στρόγγυλα όργανα και αντικαταστάθηκαν από πιο μοντέρνα (ίδια με αυτά που χρησιμοποιούσε και η Lamborghini).
       Δυστυχώς το Autobianchi A112, έμεινε γνωστό εκτός των προτερημάτων του και για τη σκουριά. Είναι δύσκολο να βρεθεί πλέον κάποιο σε καλή αυθεντική κατάσταση. Η οδηγική του συμπεριφορά παραμένει όμως ότι μπορεί να προσφέρει η αυτοκίνηση πιο κοντά στα καρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου