Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

VW New Beetle

       Το Volkswagen New Beetle είναι ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο που παρήχθη από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen από το 1997 έως το 2010. Η έμπνευση για την σχεδίασή του, όπως και το όνομά του, προήλθαν από τον πρώτο Σκαραβαίο της Volkswagen, μία τάση που ακολούθησαν και άλλοι κατασκευαστές, με την αναβίωση του Mini και του Fiat 500.
      Το μοντέλο λανσαρίστηκε αρχικά στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 1998, όπου και σημείωσε την μεγαλύτερη απήχηση. Η διεθνής εκδοχή του έφτασε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο κυκλοφόρησε σε ορισμένα κράτη της Ευρώπης, αν και σε κάποια άλλα, όπως στην Ιταλία και στην Ελλάδα, λανσαρίστηκε σταδιακά μέσα στο 1999.
     Βασίστηκε στο σασί του 4ης γενιάς του Volkswagen Golf  και ως αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τον κλασικό Σκαραβαίο που είχε τη διάταξη «όλα πίσω», το New Beetle έχει τον κινητήρα στο μπροστινό μέρος, την κίνηση στους εμπρός τροχούς και το χώρο αποσκευών στο πίσω μέρος.
       Το Volkswagen New Beetle κέρδισε τον τίτλο του Αυτοκινήτου Εισαγωγής της Χρονιάς του αμερικανικού περιοδικού Motor Trend, για το 1999.
        Αρχικά κυκλοφόρησε με 3 κινητήρες: έναν 2-λιτρο βενζίνης, έναν 1.8 Turbo, συν έναν τουρμποντίζελ 1.9 TDI. Οι σχετικά υψηλοί κυβισμοί τους όμως, είχαν ως αποτέλεσμα μία μέτρια εμπορική πορεία στην Ευρώπη το 1ο έτος κυκλοφορίας του, σε αντίθεση με τις εξ' αρχής πολύ καλές πωλήσεις στην αγορά των ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 1999, ωστόσο, μπήκε στην παραγωγή και ένας πιο προσιτός κινητήρας βενζίνης 1.6 λίτρων και αυτό βελτίωσε κατά πολύ τις ευρωπαϊκές του πωλήσεις.  Τέλος το 2001 εισήχθει και μία έκδοση 1.4 λίτρων ενώ μεταγενέστερα εμφανίστηκαν και νέες, ισχυρότερες εκδόσεις. Στα μέσα του 2003, προστέθηκε μία ανοιχτή έκδοση convertible, ως αντικαταστάτης του κλασικού Volkswagen Beetle Cabrio, που είχε παραχθεί από την εταιρεία μετατροπών Karmann μεταξύ του 1949 και του 1980.
       Τον Μάιο του 2010, η Volkswagen ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της πρώτης γενιάς του New Beetle θα σταματήσει εντός λίγων μηνών, όπως και τελικά έγινε τον Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου