Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Skoda Octavia

         To Škoda Octavia είναι ένα μεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο, που παράγεται από την τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία Škoda Auto από το 1996 και σήμερα βρίσκεται στη δεύτερη γενιά του. Τα πρώτα 5 χρόνια παραγωγής του, μέχρι την εμφάνιση του ακόμα μεγαλύτερου Škoda Superb το 2001, υπήρξε η ναυαρχίδα της γκάμας της εταιρείας. Αποτέλεσε το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που εξελίχθηκε από κοινού με τον όμιλο Volkswagen, στον οποίο η μάρκα εντάχθηκε το 1991.
         Βασίζεται μηχανικά στο μικρομεσαίο Volkswagen Golf, αλλά σε επιμηκυμένη εκδοχή της πλατφόρμας αυτής, με το μήκος του να ξεπερνάει τα 4,5 μέτρα, μπαίνοντας στα όρια της μεσαίας κατηγορίας D. Επίσης, αντίθετα με τους περισσότερους ανταγωνιστές του, υπήρξε μόνο 5-πορτο, όπως και 5-πορτο station wagon και θεωρείται ότι εμπίπτει στην μεσαία κατηγορία, αντί της μικρομεσαίας όπου ανήκει το Golf, ιδίως αν ληφθούν υπόψη το μέγεθος και τα επίπεδα εξοπλισμού του Octavia.
        Υπάρχει και μία έκδοση υψηλών επιδόσεων, με έντονα σπορ πινελιές, γνωστή ως Octavia RS, η οποία έχει στενή συγγένεια με το Volkswagen Golf GTI. Έχει κυκλοφορήσει σε δύο γενιές, η πρώτη από το 1996 έως το 2010 και η δεύτερη από το 2004 έως σήμερα. Η ονομασία Octavia προέρχεται από το επίσης οικογενειακό μοντέλο που κυκλοφόρησε από το 1959 έως το 1971.
         Το Škoda Octavia γνώρισε εξαιρετικά μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα, χάρη στους μεγάλους χώρους του, την πληθώρα εκδόσεων και την ανταγωνιστική του τιμή. Οι εκδόσεις TDI (τόσο της 1-ης, όσο και της 2-ης γενιάς) γνώρισαν τεράστια απήχηση ως ταξί, ενώ εξαιρετικά δημοφιλείς στην Ελληνική Αστυνομία είναι οι εκδόσεις turbo και TSI (επίσης 1-ης και 2-ης γενιάς).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου