Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Italmeccanica IT160

Η Italmeccanica είναι, δικαιολογημένα, άγνωστη στους περισσοτέρους καθώς κατάφερε να βγάλει μόλις ένα αυτοκίνητο, ή για να είμαστε πιο ακριβείς ένα concept, το IT160.
Το τεύχος Δεκεμβρίου 1952 του περιοδικού Speed Age φιλοξενούσε ένα 4σέλιδο άρθρο για το 1ο concept της εταιρείας Italmeccanica η οποία και είχε έδρα στο Τορίνο της Ιταλίας. Το κείμενο έφερε την υπογραφή του Richard Adams, ενός εκ των υπευθύνων του concept, ο οποίος μεταξύ άλλων έγραφε : «Θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα sports car συνδυάζοντας το σασί, την ανάρτηση και την πολυτέλεια των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων με την ευκολία στη συντήρηση των καλύτερων αμερικάνικων αυτοκινήτων. Το IT160 σχεδιάστηκε ώστε να πάρει τη δική του θέση ανάμεσα στα καλύτερα αμερικάνικα και υπόλοιπα αυτοκίνητα στους τομείς των επιδόσεων και της ταχύτητας».
Ο λόγος για ένα coupe το οποίο σχεδιαστικά ήταν έργο του Stabilimenti Farina. Ο Farina κατάφερε να δημιουργήσει ένα ωραιότατο αμάξωμα με μακρύ καπό και αρκετές εγκοπές για τη σωστή ψύξη του κινητήρα και εμφάνιση που μπορούμε να πούμε ότι είχε τη δική του ταυτότητα. Στο εσωτερικό η εικόνα ήταν τυπική για μοντέλο της 10ετίας του ‘50 με μεγάλο τιμόνι και αρκετά όργανα κατά μήκος του ταμπλό.
Το αμάξωμα του Italmeccanica IT160 ήταν από αλουμίνιο και το σασί από ατσάλι, κάτι που επηρέαζε προς τα κάτω το βάρος το οποίο κυμαίνονταν στα 1112 κιλά. Κάτω από το μεγάλο καπό και κατά το διαμήκη άξονα τοποθετήθηκε ένας V8 της Ford ο οποίος θα εξασφάλιζε επιτάχυνση 0-100km/h σε λιγότερα από 10sec και τελική ταχύτητα άνω των 225km/h, νούμερα εξαιρετικά για την εποχή και τον ανταγωνισμό.
Τελικά η ιδέα δεν καρποφόρησε και το concept δεν πέρασε ποτέ στην παραγωγή. Συνολικά κατασκευάστηκαν 2 Italmeccanica IT160 με το ένα εξ΄αυτών το οποίο διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση να δημοπρατείται στα μέσα του Αυγούστου. Η αξία του υπολογίζεται μεταξύ 60.000$ και 100.000$.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου