Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Skoda Yeti

             Το Škoda Yeti είναι ένα μικρομεσαίο SUV που παράγεται από την τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία Škoda Auto, από τον Μάιο του 2009 έως σήμερα. Tο μοντέλο αξιολογήθηκε εξ' αρχής ως κορυφαίο στον τομέα της ασφάλειας και, γενικότερα, απέσπασε σημαντικό αριθμό βραβείων και διακρίσεων, ενώ παράλληλα είναι και το πρώτο SUV στην ιστορία της εταιρείας.
              Το Yeti παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο του 2009, ως ο πρώτος εκπρόσωπος της εταιρείας στην ολοένα και πιο δημοφιλή κατηγορία των SUV. Η παραγωγή του ξεκίνησε τον Μάιο και λανσαρίστηκε σταδιακά το καλοκαίρι του 2009 στα κράτη της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Σύντομα, άρχισε να εξάγεται και σε αγορές άλλων ηπείρων. Στα τέλη του 2010, ανακοινώθηκε επίσημα ότι από το 2013 το Škoda Yeti θα κατασκευάζεται και στην Κίνα, από την κοινοπραξία Shanghai-Volkswagen.
             Το μοντέλο προσφέρεται σε αποκλειστικά 5-πορτη εκδοχή αμαξώματος και είναι 5-θέσιο μικρομεσαίο SUV. Διατίθεται ως μπροστοκίνητο ή 4-κίνητο και μάλιστα ο όγκος της δεξαμενής καυσίμου είναι 55 λίτρα στις εκδόσεις με την μετάδοση της κίνησης μπροστά και 60 λίτρα στα 4х4. Ο χώρος αποσκευών του Yeti είναι 416 λίτρα, ενώ μπορεί να φτάσει έως 1.760 λίτρα με την αφαίρεση των πίσω καθισμάτων.
              Στα τεστ πρόσκρουσης του ανεξάρτητου οργανισμού Euro NCAP, τον Αύγουστο του 2009, το Škoda Yeti απέσπασε την μέγιστη διάκριση των 5 αστέρων στα τεστ πλαγιομετωπικής και πλευρικής πρόσκρουσης, καθώς και πλευρικής πρόσκρουσης σε κολώνα, με ποσοστά:
  • 92% στην προστασία ενηλίκων,
  • 78% στην προστασία ανηλίκων,
  • 71% για τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει στάνταρ και
  • 46% στην προστασία πεζών, σε προσομοίωση πρόσκρουσης με πεζούς.
Ιδιαίτερα το σκορ 92% στην προστασία ενηλίκων επιβατών, θεωρήθηκε ως πραγματικά εντυπωσιακό, ειδικά μάλιστα για SUV μικρομεσαίων διαστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου