Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Lancia Lybra

       Το Lancia Lybra είναι ένα compact πολυτελές αυτοκίνητο που παρήχθη από την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Lancia (μέλος του ομίλου Fiat), από τον Νοέμβριο του 1999 έως τον Ιούλιο του 2005. Αντικατέστησε το Lancia Dedra και τοποθετήθηκε επίσημα στην μεσαία κατηγορία, αλλά με εξοπλισμό πάνω από τα κοινά στάνταρ.
                    Βασιζόταν στην πλατφόρμα της Alfa Romeo 156, αλλά με εντελώς διαφορετικό εξωτερικό και εσωτερικό ντιζάιν. Έως το 2002, παραγόταν στο εργοστάσιο Rivalta, κοντά στο Τορίνο και μετά η παραγωγή του μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο Mirafiori, επίσης κοντά στο Τορίνο.
         Σχεδιάστηκε από το Lancia Centro Stile, με σαφείς ρετρό επιρροές και χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν στην Lancia Aurelia της δεκαετίας του 1950. Η εξωτερική του εμφάνιση πλέον ξέφευγε από τις γνωστές γωνιώδεις γεωμετρικές γραμμές της προηγούμενης γενιάς και διέθετε έντονες καμπύλες, με κάποια στοιχεία εμφανώς δανεισμένα από το πρωτότυπο Lancia Dialogos του 1999. Με τα μπροστινά κυκλικά φανάρια και τις στρογγυλευμένες επιφάνειες των μπροστινών φτερών, ενέπνεε μία έντονη κλασικότητα και ένα ιδιαίτερο άρωμα νοσταλγίας του παρελθόντος. Σε πολλά σημεία του αμαξώματος, ιδίως στα φανάρια και στις χειρολαβές των θυρών, το χρώμιο είχε έντονη παρουσία. Το εξωτερικό του Lybra δεν ήταν ρηξικέλευθο, ούτε το επεδίωκε μέσω σπορτίφ γραμμών. Αντιθέτως, θεωρήθηκε περισσότερο κομψό μέσω της κλασικότητας.
           Γενικότερα, το Lybra σηματοδότησε τη στροφή της εταιρείας στην παραγωγή μοντέλων με κύρια χαρακτηριστικά την πολυτέλεια, τον εξοπλισμό και την άνεση, δεμένα όμως και με τη δυναμικότητα του συνόλου, και όλα σε προσεκτική, αρμονική ισορροπία. Γι' αυτό το λόγο, επελέγη και το όνομα «Lybra», παραπέμποντας στην ιταλική λέξη libra, που σημαίνει «ισορροπία», μία επιλογή εξαιρετικά ασυνήθιστη ως προς την παράδοση της Lancia να επιλέγει σχεδόν πάντα ελληνικά ονόματα για τα μοντέλα της.

Για πρώτη φορά στην μεσαία κατηγορία, η Lancia χρησιμοποίησε εξοπλισμό από μεγαλύτερες κατηγορίες, όπως:
  • 2-ζωνικός κλιματισμός Dual Zone,
  • Kέντρο ελέγχου και πληροφόρησης, με έγχρωμη οθόνη 5 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό
  • 5-κάναλο ηχοσύστημα, με ενισχυτή και subwoofer της Bose.
  • Επενδύσεις από επιλεγμένα υφάσματα ή δέρμα Αlcantara.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου