Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ford Mustang

    H Ford Mustang είναι ένα σπορ αυτοκίνητο που κατασκευάζεται από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford, από το 1964 έως και σήμερα. Είναι ένα από τα γνωστότερα αυτοκίνητα παγκοσμίως και δημιουργός της κατηγορίας των pony cars, γνωστά και ως muscle cars - φθηνά σπορ coupé με μακρύ μπροστινό μέρος, κοντό πίσω μέρος και σαλόνι διάταξης 2+2.
    Λόγω της διαχρονικής της επιτυχίας, η Mustang έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον μυθικά αυτοκίνητα της παγκόσμιας αυτοκίνησης, με εξαιρετικά υψηλό ίματζ διεθνώς και μάλιστα παρά το γεγονός ότι συνήθως δεν εξάγεται μαζικά  εκτός Βόρειας Αμερικής, μόνο κατόπιν ειδικής παραγγελίας. Σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, θεωρείται από την κοινή γνώμη ως το «νούμερο 2» πιο αναγνωρίσιμο και σε πρεστίζ Αμερικανικό αυτοκίνητο, πίσω μόνο από την Chevrolet Corvette, η οποία όμως είναι πολύ ακριβότερη και ανήκει σε εντελώς διαφορετική κατηγορία, αυτή των 2-θέσιων supercars υψηλών επιδόσεων.
    Η ονομασία Mustang προέρχεται από το ομώνυμο είδος αλόγου που ζει στη Βόρεια Αμερική, εξ' ου και το σήμα του μοντέλου, με το άλογο που καλπάζει. Όλες οι γενιές της Mustang, έχουν εμφανιστεί σε πολλές ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου.
    Η αρχική Mustang κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο Tiffany Gold Medal για την σεζόν του 1965, ως το άριστο πρότυπο Αμερικανικού ντιζάιν. Έγινε έτσι το πρώτο στην ιστορία αυτοκίνητο που κατάφερε κάτι τέτοιο.
     Κατά την μακροχρόνια σταδιοδρομία της, η Mustang ήταν μέσα στην 10-άδα Ten Best list του αμερικανικού περιοδικού Car and Driver, τα έτη 1983, 1987, 1988, 2005, 2006 και 2011. Επίσης, κέρδισε το βραβείο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς (Car of the Year) του αμερικανικού περιοδικού Motor Trend, τα έτη 1974 και 1994.Η Ford Mustang του 2005, δηλαδή της πρώτης σεζόν της 5-ης γενιάς, αναδείχθηκε το Αυτοκίνητο της Χρονιάς στον Καναδά, ενώ έχασε οριακά την πρωτιά για το Αυτοκίνητο της Χρονιάς στη Βόρεια Αμερική από το Chrysler 300.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου