Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Alfa Romeo 4C Stradale 1,8 με 270 ίππους

Το 2013 είναι η χρονιά της νέας Alfa Romeo 4C και τα νεότερα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν ότι εκτός από τις εκδόσεις coupe/roadster, έρχεται και η κορυφαία Stradale, με 270 ίππους!
Το φιλόδοξο σχέδιο του CEO της Fiat, Sergio Marchionne, θέλει την Alfa Romeo να... ανακαλύπτει ξανά την Αμερική και να την κατακτά, με έξι νέα μοντέλα, έως το 2016, αλλά τα σημαντικά νέα έρχονται από αυτή κιόλας τη χρονιά, με το λανσάρισμα (και στην Ευρώπη) της εντυπωσιακής, όπως προμηνύεται, 4C. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, που επικαλούνται πηγές μέσα από τη μιλανέζικη φίρμα, επιβεβαιώνεται πως η "βασική"4C, θα διατίθεται με το γνώριμο -από τη Giulietta Quadrifoglio Verde- κινητήρα Turbo 1.750 κ.εκ., με απόδοσης 240 ίππων. Σε πρώτη φάση, θα παραχθούν μόλις 2.000 μονάδες, εκ των οποίων 1.000 στην έκδοση coupe και 1.000 roadster, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κορύφωση θα έρθει με την έκδοση Stradale των 270 ίππων, τo 2014!
Με μήκος μόλις στα 4 μέτρα και μεταξόνιο κάτω από 2,4 μέτρα, η Alfa Romeo 4C είναι ένα από τα μικρότερα 2θέσια coupe/roadster. Όμως, αυτό δεν την εμποδίζει να εντυπωσιάζει με την παρουσία της και να προκαλεί τις αισθήσεις, αφού οι σχεδιαστές της Alfa της έχουν προσδώσει ένα γεμάτο καμπύλες αμάξωμα, με πολλές μυώδεις επιφάνειες αλλά και στοιχεία που παραπέμπουν στην κορυφαία Alfa Romeo 8C.
Η τοποθέτηση του κινητήρα έχει γίνει πίσω ακριβώς από τα καθίσματα των επιβατών και σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος του αυτοκινήτου, αναμένεται να προσφέρει επιδόσεις αντίστοιχες με μεγαλύτερης χωρητικότητας μηχανικά σύνολα. Ήδη η Alfa Romeo κάνει λόγο για τελική ταχύτητα που θα ξεπερνά τα 250 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε χρόνο κάτω από 5 δλ. Στην επίτευξη αυτών των επιδόσεων, μεγάλο ρόλο παίζει και το διπλού συμπλέκτη αυτόματο κιβώτιο Alfa TCT με το οποίο θα συνδυαστεί το μοτέρ αυτό που έχει ρυθμιστεί για την περίσταση, ώστε να συνάδει στις πολύ καλές επιδόσεις και παράλληλα, να βοηθά στη συνολική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2.
Η Alfa Romeo αναφέρει ότι στο τεχνικό της κομμάτι, η 4C έχει προκύψει από την εμπειρία που απέκτησαν οι μηχανικοί της κατά την εξέλιξη της κορυφαίας 8C Competizione. Και κάπως έτσι, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον συνολικό περιορισμό του βάρους του αυτοκινήτου, μέσω της ευρείας χρήσης ελαφριών υλικών, όπως αλουμινίου και ανθρακονημάτων. Το τελικό αποτέλεσμα μας φέρνει ένα πισωκίνητο κουπέ 850 κιλών, με αναλογία κιλών ανά ίππο λίγο μικρότερη από τα 4 κιλά. Παράλληλα, η επιλογή για τοποθέτηση του κινητήρα στο πίσω τμήμα και την κίνηση στους πίσω τροχούς, συνεπάγεται αναλογία βάρους 40/60 μεταξύ του μπροστινού και πίσω άξονα, κάτι που σε συνδυασμό και με το χαμηλό κέντρο βάρους, αναμένεται να προσδώσει ανόθευτα οδηγικά χαρακτηριστικά στη νέα Alfa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου