Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Suzuki Splash

Μετά τη συνεργασία της με τη Fiat -θυμηθείτε τα SX4 και Sedici- η Suzuki "δίνει τα φώτα της" και στην Opel, προχωρώντας στην από κοινού παραγωγή των Splash και Agila. Ουσιαστικά, το Splash έρχεται να δημιουργήσει ένα νέο αγοραστικό κοινό για την ιαπωνική εταιρία, αφού δεν αντικαθιστά κανένα προηγούμενο Suzuki, παρ' όλο που το Ignis βρίσκεται στη δύση της καριέρας του.  
Παρατηρώντας τις πρώτες φωτογραφίες του Splash, διαπιστώνει κανείς τις έντονες ομοιότητες που έχει με το Opel Agila· ίδια μάσκα, φωτιστικά σώματα, προφυλακτήρες και προβολείς. Η δουλειά των Ιαπώνων μόνο τυχαία φυσικά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού ο σχεδιαστής Akira Kamio επισκέφθηκε μαζί με δέκα ακόμη σχεδιαστές για έξι μήνες την Ευρώπη, διαπιστώνοντας, όπως δήλωσε ο ίδιος, ότι οι Ευρωπαίοι αναζητούν τα πλεονεκτήματα ενός μεγαλύτερου αυτοκινήτου, χωρίς αυτό να έχει την όψη ή το σχήμα ενός επαγγελματικού. Με γνώμονα αυτό, οι διαστάσεις του αμαξώματος του Splash διαμορφώθηκαν στα 3,72 μέτρα σε μήκος, στα 1,7 μέτρα σε πλάτος και στα 1,6 μέτρα σε ύψος. Συγκριτικά, είναι όσο το Peugeot 1007, μικρότερο από το Renault Modus, με τρία εκατοστά μικρότερο μεταξόνιο από το Swift και κοντά στα i10 -πρώην Αtos- και Fiat Panda.  
Εις τα ενδότερα, το Splash αναδεικνύει κατά μία έννοια το δυναμισμό... του Swift και την πρακτικότητα ενός πολυμορφικού, ενώ, σωστά μαντέψατε, τόσο το Splash όσο και το Agila μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα. Η συνεργασία εκτείνεται φυσικά και στην γκάμα των κινητήρων, η οποία χαρακτηρίζεται από μικρά "μεγέθη", μειωμένη κατανάλωση καυσίμου αλλά και εκπομπές ρύπων. Συγκεκριμένα, το Splash θα είναι διαθέσιμο με δύο τρικύλινδρους βενζινοκινητήρες: τον μικρότερο των 1.000 κ.εκ. με απόδοση 65 ίππους και τον μεγαλύτερο των 1.200 κ.εκ. με ισχύ 85 ίππους. Την σειρά των κινητήρων συμπληρώνει ένας diesel υπερτροφοδοτούμενος με χωρητικότητα 1.300 κ.εκ. και απόδοση 75 ίππων. Το εν λόγω μοτέρ κατασκευάζεται στην Ινδία από την GM, σε αντίθεση με τα δύο μοντέλα, τα Splash και Agila, που κατασκευάζονται χιλιάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, στην Ουγγαρία. Εγκυκλοπαιδικά αναφέρουμε πως οι Ιάπωνες έχουν προγραμματίσει την παραγωγή 60.000 Splash σε ετήσια βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου