Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Smart Forfour

        To Smart Forfour ήταν ένα αυτοκίνητο πόλης, που παρήχθη από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Smart, από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Ιούνιο του 2006. Το όνομα του μοντέλου αναφέρεται στο αριθμό των θέσεών του, σε αντιδιαστολή με το διθέσιο Smart Fortwo.
        Αντίθετα με τα άλλα μοντέλα της εταιρείας έως σήμερα, το Forfour ήταν ένα πιο συμβατικό 5-πορτο hatchback, με ένα σχετικά ευρύχωρο σαλόνι, που μπορούσε να φιλοξενήσει 4 ή οριακά ακόμα και 5 επιβάτες.
          Το Smart Forfour παραγόταν στο εργοστάσιο NedCar στην Ολλανδία, σε συνεργασία με την Mitsubishi Motors και, για λόγους μείωσης του κόστους παραγωγής, μοιραζόταν σασί, ανάρτηση και βενζινοκινητήρες με το Mitsubishi Colt του 2003. Για την ακρίβεια, οι κινητήρες βενζίνης ήταν ένας 3-κύλινδρος 1.1l και δύο 4-κύλινδροι 1.3l και 1.5l. Αντιθέτως, ο κινητήρας πετρελαίου ήταν ένας 3-κύλινδρος 1.5l με common direct injection (cdi), που είχε προέλθει από έναν 4-κύλινδρο του Mercedes-Benz W168 (A-Class), με αφαίρεση ενός κυλίνδρου. Το 2005 και 2006, διατέθηκε και μία έκδοση Smart Forfour Brabus, με έναν κινητήρα turbo της Mitsubishi, ισχύος 174 hp, με την  μέγιστή του ταχύτητα να φτάνει τα 221 km/h και η επιτάχυνση 0-100km/h σε μόλις 6,9 δευτερόλεπτα.
            Αν και το Forfour επρόκειτο να εξαχθεί και στις ΗΠΑ, μαζί με το υπό εξέλιξη τότε Smart Formore, τελικώς αποσύρθηκε από την παραγωγή μετά από μόλις 2,5 έτη από το ντεμπούτο, λόγω χαμηλών πωλήσεων.
               Ως αποτέλεσμα του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού των ΗΠΑ για την δεύτερη γενιά του Smart Fortwo και παράλληλα τον δισταγμό μίας μερίδας υποψηφίων αγοραστών της Αμερικανικής αγοράς, λόγω των μικρών διαστάσεών του, η Mercedes-Benz αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο Forfour, για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έναρξη της παραγωγής του έχει οριστεί για το 2013. Η 2-η γενιά του Forfour θα βασιστεί σε πλατφόρμα της Renault και θα κυκλοφορήσει αρχικά μόνο στις ΗΠΑ, αλλά μεταγενέστερα πιθανώς να διατεθεί και σε άλλες αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου