Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Toyota iQ

             Tο Toyota iQ είναι ένα μικροσκοπικό αυτοκίνητο πόλης, που παράγεται από την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, από το 2008. Το μοντέλο αξιολογήθηκε εξαρχής ως καινοτόμο στους τομείς της πρακτικότητας και της ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας για την κατηγορία του ενώ παράλληλα, διακρίθηκε και για την φιλικότητά του προς το περιβάλλον
            Βασίστηκε στο πρωτότυπο αυτοκίνητο Toyota IQ Concept, που αποκαλύφθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης τον Σεπτέμβριο του 2007, ως μία σχεδιαστική ιδέα ενός αυτοκινήτου πόλης με μήκος κάτω από τα 3 μέτρα, αλλά με επαρκείς εσωτερικούς χώρους για 3 ενήλικες και 1 παιδί, η λεγόμενη διάταξη 3+1. Η υποδοχή από το κοινό ήταν ενθουσιώδης και, ως αποτέλεσμα, η εταιρεία αποφάσισε να το ρίξει στην παραγωγή, διατηρώντας τα βασικά σχεδιαστικά στοιχεία και την πρακτική διάταξη 3+1. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του μοντέλου παραγωγής έγινε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο του 2008. Οι πρώτες πωλήσεις ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2008 στην Ιαπωνία, ενώ στην Ευρώπη κυκλοφόρησε στις 24 Ιανουαρίου 2009. Από τον Οκτώβριο του 2011, διατίθεται και στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ως Scion iQ.
          Τα μηχανικά σύνολα του iQ προήλθαν από το Toyota Yaris, με τους βενζινοκινητήρες να είναι 1.0 L τρικύλινδρος με ισχύ 68 hp και 1.3 λίτρων τετρακύλινδρος, ισχύος 98 hp. Επίσης, διαθέσιμος είναι και ένας 4-κύλινδρος κινητήρας diesel 1.4 λίτρων, ισχύος 90 hp. Από τον Ιούλιο του 2009, το iQ προσφέρει ένα σύστημα start-stop σε συνδυασμό με τον κινητήρα 1.3 λίτρων.
          Το iQ είναι το πρώτο μοντέλο παγκοσμίως που φέρει πρωτοποριακό αερόσακο τύπου κουρτίνας, που ανοίγει πίσω από τα προσκέφαλα της δεύτερης σειράς καθισμάτων για την προστασία των πίσω επιβατών σε οπίσθιες συγκρούσεις. Προς το παρόν είναι και το μοναδικό μοντέλο παγκοσμίως με την πατέντα αυτή και μάλιστα στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις και όλα τα κράτη. Ο λόγος που ώθησε την Toyota σε αυτή την πατέντα, ήταν η ανυπαρξία χώρου αποσκευών και, συνεπώς, η ανυπαρξία ζώνης ελεγχόμενης παραμόρφωσης. Καθώς έγινε αντιληπτό ότι οι πίσω επιβάτες θα διέτρεχαν ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο σε οπίσθια πρόσκρουση, η εταιρεία προέβη στη συγκεκριμένη τοποθέτηση.
         Στα τεστ πρόσκρουσης του ανεξάρτητου οργανισμού Euro NCAP, τον Φεβρουάριο του 2009, το Toyota iQ απέσπασε την μέγιστη διάκριση των 5 αστέρων στα τεστ πλαγιομετωπικής και πλευρικής πρόσκρουσης, καθώς και πλευρικής πρόσκρουσης σε κολώνα, με ποσοστά:
  • 91% στην προστασία ενηλίκων,
  • 71% στην προστασία ανηλίκων,
  • 86% για τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει στάνταρ και
  • 54% στην προστασία πεζών, σε προσομοίωση πρόσκρουσης με πεζούς.
Ιδιαίτερα το σκορ 91% στην προστασία ενηλίκων επιβατών, θεωρήθηκε ως πραγματικά εντυπωσιακό, ειδικά μάλιστα για αυτοκίνητο πόλης της κατηγορίας Α.
        Σύντομα αναμένεται και μία αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση, το iQ EV, που θα μπει στην παραγωγή τον Αύγουστο του 2012. Για το έτος 2012, η παραγωγή θα ανέλθει σε μόλις 600 αντίτυπα, με τα 400 να παραμένουν στην Ιαπωνία, τα 100 να εξάγονται στις ΗΠΑ και τα 100 στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου