Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Toyota GT 86

                     To Toyota GT 86 είναι ένα σπορ αυτοκίνητο που κατασκευάζεται από κοινού από τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota και Subaru, από τον Μάρτιο του 2012. Παρουσιάστηκε επίσημα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο, τον Οκτώβριο του 2011 και διατίθεται στην Ιαπωνία, τόσο ως Toyota 86, όσο και ως Subaru BRZ. Σύντομα αναμένεται να αρχίσει η διάθεση και των δύο μοντέλων και στην Ευρώπη, όπου ειδικότερα η πρώτη εκδοχή θα κυκλοφορήσει ως Toyota GT 86. Στα μέσα του 2012 θα λανσαριστεί και στη Βόρεια Αμερική ως Scion FR-S, ενώ σύντομα θα προστεθεί και το αντίστοιχο της Subaru.
                Ειδικότερα στην παλέτα των μοντέλων της Toyota, είναι ο ουσιαστικός διάδοχος του ιστορικού Toyota Celica, που είχε αποσυρθεί από την παραγωγή τον Απρίλιο του 2006, μετά από 7 γενιές. Όπως και ο προκάτοχός του, πρόκειται για 2-πορτο coupé με σαλόνι αυστηρά 2+2 θέσεων. Αντίθετα ωστόσο με τη διάταξη «όλα εμπρός» που είχε υιοθετήσει το Celica από την εισαγωγή της 4-ης γενιάς του, τον Αύγουστο του 1985, έως την λήξη της παραγωγής το 2006, το GT 86 φέρει τη διάταξη «κινητήρας μπροστά, πίσω κίνηση».
                   Η παραγωγή των Toyota GT 86 και Subaru BRZ ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου 2012, στην ίδια μονάδα παραγωγής. Εμφανισιακά, το Subaru διαφέρει κυρίως στην αισθητική του μπροστινού μέρους. Αντιθέτως, η εκδοχή που θα παραχθεί από την εταιρεία Scion, που διατίθεται επίσημα μόνο στη Βόρεια Αμερική, θα διαφέρει ελάχιστα από αυτήν της Toyota. Πρακτικώς, το Scion FR-S θα έχει μόνο λίγο χαμηλότερη τιμή πώλησης, προκειμένου να είναι πιο προσιτό από το νεανικό κοινό των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου