Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Citroen DS5

         Το Citroën DS5 είναι ένα μεσαίο πολυτελές αυτοκίνητο τύπου crossover, που παράγεται από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Citroën από τον Νοέμβριο του 2011. Βασίζεται στο Citroën C4 Picasso, αλλά με πληρέστερο εξοπλισμό και πιο πολυτελή και ελκυστικά σχεδιαστικά στοιχεία.
         Στις αρχές του 2009, η Citroën ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας ξεχωριστής εσωτερικής μάρκας πολυτελείας, υπό την ονομασία DS, που θα παράγεται παράλληλα με την σημερινή της σειρά αυτοκινήτων. Αποφασίστηκε ότι η νέα αυτή υπό-εταιρεία θα χρησιμοποιεί το όνομα του θρυλικού Citroën DS του 1955 για να εκπροσωπεί τα μελλοντικά αυτοκίνητα, αν και αυτή τη φορά το ακρωνύμιο DS σημαίνει Different Spirit (Διαφορετικό Πνεύμα).
       Η νέα αυτή παλέτα ξεκίνησε με το Citroën DS3, που λανσαρίστηκε στις αρχές του 2010, ένα υψηλής ποιότητας αυτοκίνητο, με βάση το αμάξωμα της δεύτερης γενιάς του Citroën C3. Τον Οκτώβριο του 2010, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, αποκαλύφθηκε το μικρομεσαίο Citroën DS4, που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2011, ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκε και το ακόμα πιο μεγάλο Citroën DS5. Όλα αυτά τα μοντέλα θα φέρουν το νέο λογότυπο DS και όχι το γνωστό double chevron (διπλό λοχιόσημο) της Citroën και όλα θα έχουν αισθητά διαφορετικά στυλ από τα αντίστοιχα δίδυμα μοντέλα τους. Στο εσωτερικό του, όπως είχε συμβεί και με το Citroën C-SportLounge, οι διακόπτες έχουν σχεδιαστεί με σαφείς αναφορές στην αεροπορική βιομηχανία και το ίδιο ισχύει και για τον εσωτερικό φωτισμό. Ο αεροδυναμικός συντελεστής Cd του DS5 είναι 0,30 - νούμερο κορυφαίο για όχημα με σχεδιαστικά στοιχεία crossover SUV.
      Η παγκόσμια πρεμιέρα του DS5 έγινε στις 18 Απριλίου 2011, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάης. Η παραγωγή του ξεκίνησε τον Νοέμβριο και λανσαρίστηκε πρώτα στη Γαλλία, στις 24 Νοεμβρίου 2011. Ο όμιλος PSA στοχεύει σε ετήσια παραγωγή 35.000 έως 45.000 αντιτύπων στην Ευρώπη και σε βασική τιμή στα 27.000 €.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου