Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Suzuki Jimny

           Το Suzuki Jimny είναι ένα mini SUV αυτοκίνητο, που κατασκευάζεται από την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Suzuki.
            Tο νέο Jimny αντικατέστησε το δημοφιλές Samurai στις περισσότερες αγορές το 1999, εν τούτοις ο προκάτοχός του παραμένει στην παραγωγή. Το Jimny αρχικά κατασκευάστηκε με τον ίδιο 4-κύλινδρο, 16-βάλβιδο κινητήρα, κυβισμού 1.3 L και ηλεκτρονικής ανάφλεξης, που έφερε και ο προκάτοχος του. Ο κινητήρας αυτός αντικαταστάθηκε το 2005 από τον M13AA VVT.
                Το πλαίσιο τύπου σκάλας και το βοηθητικό κιβώτιo είναι στον βασικό εξοπλισμό, αντίθετα με άλλα μικρά 4Χ4 που δεν έχουν βοηθητικές σχέσεις και ανήκουν για αυτό αποκλειστικά και μόνο στην κατηγορία crossover SUV. Οι πλήμνες του Jimny εμπλέκουν με τη βοήθεια κενού αέρος (υποπίεσης) την μετάδοση κίνησης και στον μπροστινό άξονα, ενώ αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και εν κινήσει μέχρι τα 100 χλμ./ώρα. Για να εμπλακούν οι κοντύτερες σχέσεις στο βοηθητικό κιβώτιο, είναι απαραίτητη η ακινησία του αυτοκινήτου, αλλά δεν χρειάζεται να βγει κανείς από αυτό. Μετά το 2005, τα Jimny διαθέτουν ηλεκτρικό ρελέ που εμπλέκει την τετρακίνηση και τις κοντύτερες σχέσεις.
            Το Jimny διαθέτει ικανοποιητικούς χώρους, μεγάλα πλαϊνά παράθυρα και, στην νεότερη έκδοση του μετά το 2005, σημαντικές αναβαθμίσεις στο εσωτερικό.Στην Ελλάδα, το Jimny εισάγεται από τα τέλη του 1998. Από το 2000, ο κλιματισμός ανήκει στον στάνταρ βασικό του εξοπλισμό. Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να έχει μεγάλη εμπορική απήχηση και να βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις πωλήσεων στην κατηγορία των mini SUV.

1 σχόλιο: