Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Έφτασε το νέο Skoda Rapid

Η έλευση του νέου μεσαίου compact sedan της Skoda στην ελληνική αγορά, είναι πλέον γεγονός, με τη ΒΙΑΜΑΡ ΑΕ να ανακοινώνει επίσημα και τις τιμές του.
Το μήκους 4,48 μέτρων, μεσαίο sedan, εντυπωσιάζει με τους πολύ μεγάλους, για τη κατηγορία του, χώρους (550 λίτρα η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ), την ενεργητική και παθητική ασφάλειά του, καθώς και για τη γκάμα υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι τον Οκτώβριο αναμένεται και η έκδοση hatchback (πρώτη παρουσία της Skoda στην εν λόγω κατηγορία), ενώ δεν προβλέπεται έκδοση combi, όπως στις περιπτώσεις της Fabia και της Octavia.
Στους βενζινοκινητήρες είναι διαθέσιμα τα δύο υπερτροφοδοτούμενα σύνολα χωρητικότητας 1.2 λίτρων τεχνολογίας TSi με απόδοση 86 και 105 ίππων που συνδυάζονται με χειροκίνητο κιβώτιο 5 ή 6 ταχυτήτων αντίστοιχα. Έχουν κατανάλωση 5,1 και 5,4 λίτρα/100χλμ (μικτός κύκλος) αντίστοιχα και εκπεμπόμενους ρύπους CO2 119 και 125 γρ/χλμ αντίστοιχα.
Ο κορυφαίος από τη σειρά των βενζινοκινητήρων είναι ο 1.4 TSi απόδοσης 122 ίππων, ο οποίος συνδυάζεται με το πρωτοποριακό αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων DSG επιτυγχάνοντας κατανάλωση 5.8 λτ/100χλμ και 134 γρ/χλμ εκπομπές CO2. Οι δύο υπερτροφοδοτούμενες πετρελαιοκίνητες εκδόσεις των 1.6 λίτρων, τεχνολογίας TDi Common Rail, αποδίδουν ισχύ 90 και 105 ίππων. Ο κινητήρας των 1.6 TDI 90 ίππων συνδυάζεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων DSG, ενώ ο 1.6 TDI 105 ίππων με μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων.
Για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία θα είναι προαιρετικά διαθέσιμο το πακέτο εξοπλισμού GreenTec (+400 ευρώ) τόσο στις 3 εκδόσεις βενζίνης (1.2 TSi 86PS / 105PS, 1.4 TSi 122PS) όσο και στις 2 πετρελαίου (1.6 TDi 90PS, 105PS) το οποίο στοχεύει στην περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σύστημα Start/Stop, σύστημα ανάκτησης ενέργειας πέδησης και ελαστικά με μειωμένη αντίσταση κύλισης, επιτυγχάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο εκπληκτικές τιμές κατανάλωσης: μόλις 3,9 λίτρα/100χλμ, ενώ οι εκπομπές CO2 περιορίζονται στα 104 γρ/χλμ.
Με το βασικό κινητήρα 1.2 TSI 86 PS το Rapid κοστίζει 11.990 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του οφέλους απόσυρσης. Με τον ίδιο κινητήρα αλλά με ισχύ 105 PS η τιμή διαμορφώνεται στα 13.390 ευρώ, ενώ με τον 1.4 TSI 122 PS οι τιμές αρχίζουν από τα 15.790 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του οφέλους απόσυρσης. Σε ό,τι αφορά στους πετρελαιοκινητήρες, οι τιμές για το Rapid 1.6 TDI 105 PS ξεκινούν από 14.790 ευρώ, με το όφελος της απόσυρσης.

Toyota Avensis 1,6

Πάνε τέσσερα χρόνια από τότε που η Toyota έκανε το επόμενο βήμα στην κατηγορία των μεσαίων, παρουσιάζοντας τη νέα γενιά Avensis. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου, μεταξύ των οποίων και οι προτεραιότητες των αγοραστών, οιοποίοι βάζουν πάνω απΆόλα την κατανάλωση και τοποθετούν πολύ ψηλά το value for money. Το Avensis “έπαιζε” ανέκαθεν πολύ δυνατά σε αυτούς τους τομείς, ενώ τώρα, ανανεωμένο και εμφανισιακά, αποκτάει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως επιλογή στη μεσαία κατηγορία.
Η Toyota φημίζεται για τη συντηρητική της αισθητική που χαρακτηρίζει τα original μοντέλα, αλλά και τα facelift τους. Ωστόσο, εδώ και κάμποσο καιρό, αυτό έχει αλλάξει. Το GT86 μοιάζει να παρέσυρε όλη τη γκάμα, δίνοντάς της έναν αέρα σχεδιαστικής φρεσκάδας και δυναμισμού. Το Avensis επωφελείται από αυτό. Το ανανεωμένο μοντέλο μπορεί να μην έχει φοβερές αλλαγές με το παλιό, αλλά αυτές είναι ικανές να το κάνουν να ξεχωρίζει. Εμπρός διακρίνονται τα νέα φωτιστικά σώματα που είναι κομψά με τα LED ημέρας να τους χαρίζουν ένα διακριτικό «φρύδι». Αλλαγμένη είναι και η γρίλια της μάσκας, ενώ ο νέος προφυλακτήρας σέβεται αυτό που η Toyota ονομάζει «under priority».
Από την αρχή της καριέρας του, το Avensis είχε… οικολογικές ανησυχίες. Άλλωστε, ήταν αυτό που εγκαινίασε την εφαρμογή της δέσμης οικολογικών μέτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης κάτω από τον τίτλο Optimal Drive. Στην καρδιά του βρίσκεται το 1.600άρι μοτέρ τεχνολογίας Valvematic, σύμφωνα με το οποίο, επιπλέον της γνωστής τεχνολογίας του διπλού μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής, έχει προστεθεί και σύστημα που μεταβάλλει συνεχώς τη βύθιση των βαλβίδων εισαγωγής, για καλύτερο έλεγχο της παροχής και της ταχύτητας του αέρα. Το αποτέλεσμα είναι αποδοτικότερη λειτουργία με χαμηλότερη κατανάλωση. Στην περίπτωση του 1,6 οι εκπομπές ρύπων έχουν περιοριστεί κατά 2 γρ./χλμ. (σε σχέση με το προ ανανέωσης μοντέλο), με την κατανάλωση να περιορίζεται κατά 0,1 λ./100 χλμ. Το μοτέρ λειτουργεί πολιτισμένα και οικονομικά, ενώ χαρίζει ένα καλό 0-100 στο αυτοκίνητο, αλλά μέτριες τιμές για τις ρεπρίζ, λόγω του αραιά κλιμακωμένου 6τάχυτου κιβωτίου. Το τιμόνι του έχει ρυθμιστεί εκ νέου για να προσφέρει αμεσότερη πληροφόρηση στον οδηγό, κάτι που το εισπράττεις, ενώ τα φρένα του έχουν μέτρια αίσθηση, αλλά πολύ καλή απόδοση. Από εκεί και πέρα, το Avensis ξεδιπλώνει έναν ώριμο χαρακτήρα, όποτε ο οδηγός θελήσει να κινηθεί σβέλτα. Οι κλίσεις στις στροφές είναι παρούσες, αλλά όχι ενοχλητικές, ενώ το αυτοκίνητο στη γρήγορη οδήγηση αποδεικνύεται ασφαλές, αλλά όχι συμβατό με τις όποιες σπορ διαθέσεις του οδηγού.
Με κάτι λιγότερο από 20.000, αγοράζεις επίσης ποιότητα κατασκευής, κορυφαία άνεση, προσεγμένη ασφάλεια, αφού οι 7 αερόσακοι ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό του μοντέλου, και πολύ καλό value for money, αφού και τα πάγια έξοδα του μοντέλου είναι «κρατημένα». Τo bonus της αναβάθμισης θα το εξαργυρώσεις στην εμφάνιση, που είναι πιο ξεχωριστή, αλλά και στη δυνατότητα επιλογής up to date εξοπλισμού άνεσης. Έτσι το Avensis μπαίνει ξανά το παιχνίδι με αξιώσεις.

VW Polo 1,2 TDI BlueMotion 5d

Στα μικρά diesel αυτοκίνητα με κινητήρες έως 1,2 λίτρα συναντούμε και το VW Polo με 1,2 TDI του Group. To μοντέλο που αξιολογήσαμε αφορά στην έκδοση BlueMotion, καταναλώνει 3,4 λτ./100 χλμ. πετρέλαιο και εκπέμπει 89 γρ./100 χλμ. διοξείδιο του άνθρακα, έχοντας μηδενικά τέλη κυκλοφορίας (διαθέτει και σύστημα Start-Stop). Και στην περίπτωση του Polo, o συγκεκριμένος κινητήρας αποδίδει 75 ονομαστικούς ίππους στις 4.200 σ.α.λ. και 180 Nm στις 2.000 σ.α.λ. Το μηχανικό σύνολο αυτό ικανοποιεί με την απόδοση πάνω από τις 2.000 σ.α.λ., όμως κάτω από αυτό το φάσμα λειτουργίας, δε δείχνει πρόθυμο να αυξήσει στροφές. Η υψηλή τιμή του μοντέλου, του «στερεί» πόντους στον τομέα του “value for money” όπου αξιολογείται με « 5». Στο εσωτερικό, συναντάμε σκληρά πλαστικά στο ταμπλό (σε σχέση με τα βενζινοκίνητα μοντέλα που διαθέτουν μαλακά), ενώ στιβαρή παραμένει η συνολική εικόνα. Το συγκεκριμένο μοντέλο εμφανίζει την χαμηλότερη κατανάλωση της κατηγορίας του.

Βασική έκδοση
Τιμή: Από 15.890 ευρώ
Εξοπλισμός: ESP, 4 αερόσακοι, air condition, ηλεκτρικά παράθυρα μπρος-πίσω, ηλεκτρικοί καθρέπτες, ηχοσύστημα, cruise control, ζάντες αλουμινίου.

Skoda Fabia 1,2 TDI

Το Skoda Fabia είναι ένα από τα πιο ευρύχωρα αυτοκίνητα της μικρής κατηγορίας και φυσικά μεταξύ αυτών που εξετάζουμε στο συγκεκριμένο θέμα (μικρά diesel με κινητήρες έως 1,2 λίτρα). Παράλληλα, διαθέτει το μεγαλύτερο χώρο αποσκευών, αφού το πορτ μπαγκάζ έχει χωρητικότητα 315 λίτρα. Επίσης, η ποιότητα και η εργονομία κινούνται σε αρκετά καλά επίπεδα. Όπως και με τα Ibiza και Polo που εξοπλίζονται με τον ίδιο κινητήρα, έτσι και στην περίπτωση της Fabia, το εν λόγω μηχανικό σύνολο έχει χαμηλή κατανάλωση και δεν «καταβάλλει» τέλη κυκλοφορίας. Οι 75 ίπποι κινούν σε ικανοποιητικούς ρυθμούς το αμάξωμα, με τη δύναμη του κινητήρα να γίνεται αντιληπτή από τις 2.000 σ.α.λ. (με αρκετούς κραδασμούς κατά τη λειτουργία του στις χαμηλές στροφές). Στο δρόμο, η Fabia διακρίνεται για την άνεση και την ασφάλεια που προσφέρει, ενώ το τιμόνι με την ηλεκτροϋδραυλική υποβοήθηση διαθέτει καλό βάρος και ακρίβεια, χωρίς όμως να έχει την ιδανική αίσθηση. Τέλος το μοντέλο της Skoda έχει την καλύτερη επίδοση και στο φρενάρισμα 100-0 χλμ./ώρα.

Βασική έκδοση
Τιμή: Από 14.990 ευρώ
Εξοπλισμός: ESP, 4 αερόσακοι, ηλεκτρικά παράθυρα μπροστά, ηλεκτρικοί καθρέπτες, air condition, ηχοσύστημα

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Nissan Juke

Πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του Juke αποτέλεσε το πρωτότυπο Qazana της Νissan, που "γνωρίσαμε" το 2009 στην Έκθεση της Γενεύης. Παρά τις μικρές του θεωρητικά διαστάσεις, το Juke δεν περνά σε καμία περίπτωση απαρατήρητο, αφού η σχεδίασή του ξεφεύγει από τα συνηθισμένα όχι μόνο της μικρής κατηγορίας, αλλά και γενικότερα.
Τα "φώτα", ωστόσο, συγκεντρώνει ο κινητήρας των 1.618 κ.εκ., ο οποίος είναι υπερτροφοδοτούμενος και αποδίδει 190 ίππους, προσφέροντας δυναμικές επιδόσεις και χαμηλή αναλογικά κατανάλωση. Ο κινητήρας "DIG-T", όπως ονομάζεται, ενσωματώνει τεχνολογία άμεσου ψεκασμού πολλαπλών σημείων (Direct Injection Gasoline) και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων. Η λειτουργία του είναι γραμμική σε όλο το φάσμα περιστροφής, παρουσιάζοντας θετικό τράβηγμα και ελαστικότητα -ανεξαρτήτως επιλεγμένης σχέσης- στο 6τάχυτο πολύ θετικό σε κούμπωμα κιβώτιο. Ο κινητήρας αυτός συνδυάζεται προαιρετικά και με το νέο κιβώτιο X Tronic της εταιρείας.
Εναλλακτικά, υπάρχει η επιλογή του ατμοσφαιρικού 1.6 με 117 ίππους, αλλά και του -γνώριμου από το "οπλοστάσιο" της Renault- πετρελαιοκινητήρα 1.5 dCi, με 110 ίππους και 240 Nm ροπής, διαθέσιμα από τις 1.750 σ.α.λ., με τη μέση κατανάλωση να περιορίζεται στα 5,1 λτ./100 χλμ.
Η οδική του συμπεριφορά χαρακτηρίζεται ασφαλής και προβλέψιμη, με τον οδηγό να λαμβάνει καλή αίσθηση από το σύστημα διεύθυνσης, γεγονός που του επιτρέπει να αντλήσει το 100% της απόδοσης του κινητήρα. Στα θετικά του στοιχεία συγκαταλέγεται το κιβώτιο, αλλά και το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας (ESP) που επεμβαίνει διακριτικά. Όσον αφορά στο τετρακίνητο Juke, οι διαφορές σε οδηγικό επίπεδο δε στάθηκε δυνατό να γίνουν αντιληπτές, ωστόσο θεωρείται δεδομένο, ότι τα επίπεδα πρόσφυσης είναι μεγαλύτερα και οι όποιες τάσεις για υποστροφή θα εξαλείφονται αποτελεσματικά.
Η οδική του συμπεριφορά χαρακτηρίζεται ασφαλής και προβλέψιμη, με τον οδηγό να λαμβάνει καλή αίσθηση από το σύστημα διεύθυνσης, γεγονός που του επιτρέπει να αντλήσει το 100% της απόδοσης του κινητήρα. Στα θετικά του στοιχεία συγκαταλέγεται το κιβώτιο, αλλά και το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας (ESP) που επεμβαίνει διακριτικά. Όσον αφορά στο τετρακίνητο Juke, οι διαφορές σε οδηγικό επίπεδο δε στάθηκε δυνατό να γίνουν αντιληπτές, ωστόσο θεωρείται δεδομένο, ότι τα επίπεδα πρόσφυσης είναι μεγαλύτερα και οι όποιες τάσεις για υποστροφή θα εξαλείφονται αποτελεσματικά.

Τιμή: από 15.890 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του όφελους απόσυρσης

Opel Adam

Τι είναι το Adam; Για όσους θέτουν σε προτεραιότητα το life style είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα αυτοκίνητο πόλης. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι ιθύνοντες της Opel θεωρούν άμεσο αντίπαλό του το Fiat 500, δίχως να αγνοούν τα MINI, Citroën DS3, Audi A1 κ.ά. Και παρ’ όλο που το Adam αποτελεί το μικρότερο μοντέλο στην γκάμα της εταιρείας, ταυτόχρονα είναι και ένα από τα σημαντικότερα, καθώς εξελίχθηκε και κατασκευάζεται αποκλειστικά στη Γερμανία (στο εργοστάσιο του Eisenach).
Το ντιζαϊν δεν αποτελεί το μοναδικό προτέρημα του Adam, μιας και με εξέπληξε θετικά με τα ισορροπημένα οδικά χαρακτηριστικά (στάνταρ το ESP σε όλες τις εκδόσεις). Έστω και αν δεν ανταποκρίνεται στον ορισμό του σπορ μικρού, τόσο η ποιότητα κύλισης όσο και η σταθερότητά του παραπέμπουν σε μοντέλο μεγαλύτερης κατηγορίας. Σχετικά με το set-up υπάρχουν δύο εκδόσεις, η στάνταρ με ζάντες 15 ή 16 ιντσών, ενώ η σπορ συνδυάζεται με ζάντες 17 ή 18 ιντσών. Η τελευταία, παρ’ όλο που δείχνει πιο δυναμική στο μάτι, στο δρόμο παραείναι σφιχτή, όπως αποδείχτηκε στους πορτογαλικούς δρόμους. Πόσω μάλλον στους χειρότερους ποιοτικά ελληνικούς...
Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει μόνο βενζινοκίνητες εκδόσεις που προέρχονται από το Corsa, τη μικρότερη 1.2 με 70 ίππους και τις μεγαλύτερες 1.4 με 87 και 100 ίππους. Και οι τρεις εκδόσεις συνδυάζονται με σύστημα start&stop και με μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων, ενώ αυτό που ίσως μπορεί να αναζητήσει κανείς είναι η προσθήκη μίας επιπλέον σχέσης. Ωστόσο, με εξάρι κιβώτιο θα συνδυάζεται ένας ολοκαίνουργιος τρικύλινδρος κινητήρας, ο οποίος θα είναι αλουμινένιος υπερτροφοδοτούμενος με άμεσο ψεκασμό.
Τη συγκεκριμένη έκδοση θα τη δούμε τον επόμενο χρόνο. Φήμες αναφέρουν πως θα υπάρξει και μία ισχυρότερη έκδοση με τα λογότυπα OPC για να αντιμετωπίσει τις εξίσου τουρμπάτες εκδόσεις των ΜΙΝΙ και Abarth 500. Όσον αφορά τις τιμές πώλησης, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τη διάθεση του Adam στην ελληνική αγορά. Αν σας λέει κάτι, στη γερμανική ξεκινούν από 11.500 ευρώ…

Fiat Sedici


Το Fiat Sedici, επανατοποθετείται στην ελληνική αγορά, μετά από μία ελαφρά ανανέωση, συνδυάζοντας την εμφάνιση ενός SUV, με την πρακτικότητα και την ευελιξία ενός αυτοκινήτου πόλης.
Το ανανεωμένο Sedici έχει νέους εξωτερικούς καθρέφτες γκρίζου χρώματος, που διαθέτουν ενσωματωμένα φλας, ενώ προσφέρει αναβαθμισμένη ασφάλεια, χάρη στο ESP που είναι στάνταρ στον εξοπλισμό όλων των εκδόσεών του. Προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, μία με μπροστινή κίνηση και μία με σύστημα τετρακίνησης, που εφοδιάζονται με τον βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων με 120 ίππους.
Πλούσιος είναι ο εξοπλισμός και στις δύο, με στάνταρ ESP, μπροστινούς και πλευρικούς αερόσακους, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέφτες, προβολείς ομίχλης, Radio CD/MP3 Player με 4 ηχεία και 4 tweeters, μπάρες οροφής και επιπλέον για το τετρακίνητο αερόσακους τύπου κουρτίνας, αυτόματο κλιματισμό, ζάντες αλουμινίου, προστατευτικές ποδιές στον εμπρός πίσω προφυλακτήρα, πίσω ηλεκτρικά παράθυρα, δερμάτινο τιμόνι, κάθισμα οδηγού ρυθμιζόμενο καθ ύψος και χειριστήρια ηχοσυστήματος στο τιμόνι.
Οι αρχικές τιμές είναι 16.600 ευρώ για την προσθιοκίνητη έκδοση και 19.600 για την τετρακίνητη, ενώ λαμβάνοντας υπόψη το όφελος απόσυρσης και την αποδιδόμενη έκπτωση, οι τιμές διαμορφώνονται τελικά σε 13.370 και 16.370 ευρώ αντίστοιχα. Για περαιτέρω διευκόλυνση υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης, που προβλέπει 5,25% επιτόκιο, με 0% προκαταβολή και αποπληρωμή έως 72 δόσεις, από την FGA Bank.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ford Atlas

Ένα εντυπωσιακό νέο πρωτότυπο Pick-Up περίμενε τους επισκέπτες στο περίπτερο της Ford κατά τη διάρκεια της Διεθνής Έκθεσης Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ. Το «Atlas» είναι σαφέστατε ένα εντυπωσιακό ελαφρύ ημιφορτηγό που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα δεδομένα της κατηγορίας του τόσο σε ότι αφορά στην σχεδίαση του αμαξώματος και του εσωτερικού όσο και σε θέματα που άπτονται της εφαρμοσμένης τεχνολογίας στα μηχανικά του μέρη.
Το πρωτότυπο Atlas της Ford έχει να επιδείξει μια επιβλητική και δυναμική σχεδίαση αμαξώματος με τις έντονες ακμές να διατρέχουν όλο το μήκος και πλάτος του. Παράλληλα όμως ο εσωτερικός διάκοσμος είναι αρκετά σπορτίφ και διακρίνεται για τους πολλαπλούς αποθηκευτικούς χώρους και τα κορυφαία ηλεκτρονικά συστήματα με τα οποία εφοδιάζεται.
Σε ότι αφορά στις λύσεις που η Ford θα προσφέρει στους επαγγελματίες με το Atlas, αξίζει να αναφέρουμε τα πολλαπλά στοιχεία πρόσδεσης του φορτίου στο εσωτερικό του χώρου φόρτωσης (τόσο στα τοιχώματα όσο και στο δάπεδο του) καθώς και τις παροχές ρεύματος στην καρότσα. Παράλληλα, στην οροφή του οχήματος έχει τοποθετηθεί μια ειδική ράμπα με δυνατότητα επέκτασης, η οποία προσφέρει επιπλέον λύσεις κατά τη φόρτωση του οχήματος.
Μια από τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις του πρωτότυπου Atlas σε σχέση με τα όσα μας έχει δείξει η Ford μέχρι στιγμής με την υπάρχουσα γενιά του F-150 είναι οι νέοι κινητήρες EcoBoost με τους οποίους θα εφοδιάζεται. Τα νέα αυτά μηχανικά σύνολα βενζίνης είναι υπερτροφοδοτούμενα και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες εμφανίζουν μειωμένη κατανάλωση καυσίμου (κατά 20%) και εκπομπές ρύπων (κατά 15%) σε σχέση με τους κινητήρες του F-150. Πέραν όμως των αναβαθμισμένων κινητήρων του, το Ford Atlas εφοδιάζεται με πολλαπλές ακόμα τεχνολογίες που στόχο έχουν την μείωση της μέσης κατανάλωσης καυσίμου. Μεταξύ αυτών αξίζει να αναφέρουν τις ειδικές εισαγωγές αέρα στους θόλους των τροχών, την μάσκα αλλά και το κάτω μέρος του προφυλακτήρα, που είναι σε θέση να ανοιγοκλείνουν προκειμένου να μεταβάλλουν τον αεροδυναμικό συντελεστή του οχήματος κατά περίπτωση.
Παράλληλα ειδικά σκαλοπάτια στο πλευρικό τμήμα του οχήματος λειτουργούν ως σκαλοπάτια κατά την είσοδο των επιβατών στο εσωτερικό ενώ, όταν το Atlas κινείται, αναδιπλώνονται αυτόματα, μειώνοντας την αντίσταση του αέρα. Η –νέας σχεδίασης- πόρτα για τον χώρο φόρτωσης διαθέτει ειδικό σκαλοπάτι για την πρόσβαση σε αυτόν ενώ μπορεί να αποτελέσει και επέκταση του, ευνοώντας την μεταφορά αντικειμένων μεγάλου μήκους. Παράλληλα, ένα ειδικό σύστημα αισθητήρων σε συνδυασμό με μια κάμερα 360 μοιρών που προβάλλει τις ενδείξεις της στην κεντρική κονσόλα του οχήματος, επιτρέπουν στον οδηγό να ενημερώνεται για τα όσα συμβαίνουν γύρω από το Atlas κατά τη διάρκεια δύσκολων ελιγμών (σύνδεση με τρέιλερ κ.ά.). Τέλος μια εντυπωσιακή «πινελιά» στο πρωτότυπο Atlas αποτελεί ο… κρυφός φωτισμός από λυχνίες LEDs στο εσωτερικό του χώρου φόρτωσης ενώ κάτω από το δάπεδο της καρότσας εδράζονται και ειδικές ράμπες που επιτρέπουν την εύκολη φόρτωση φορτίων με τροχούς (π.χ. μοτοσικλέτες, ATV κ.ά.).

Toyota Yaris HSD

Με την υβριδική έκδοση, η γκάμα του Yaris γίνεται η μόνη της κατηγορίας με πλήρη εκπροσώπηση σε όλες τις κατηγορίες κινητήρων (υβριδικό, βενζίνης diesel και, για την ελληνική αγορά, LPG). Το πιο σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα του Yaris HSD δεν είναι η υβριδική του λειτουργία αυτή καθ΄ αυτή, αλλά η σμίκρυνση που υπέστη η συγκεκριμένη διάταξη για να χωρέσει στο Yaris χωρίς να περιορίσει τους χώρους του. Αρχής γενομένης από το θερμικό μοτέρ, του οποίου η χωρητικότητα έχει πέσει στα 1,5 λίτρα (από τα 1,8 του μοτέρ των Prius και Auris HSD 1ης γενιάς). Το μοτέρ αυτό είναι κατά 5 εκατοστά πιο κοντό και κατά 17 κιλά πιο ελαφρύ, συμβάλλοντας στον περιορισμό κατά 20% του συνολικού βάρους του συστήματος HSD, συγκριτικά με το βάρος του στο Auris 1ης γενιάς. Φυσικά, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, περίπου το 70% όλων με των μερών του κινητήρα βενζίνης είναι είτε νέα ή ανασχεδιασμένα. Σε συνδυασμό με τη χρήση ενός πιο compact E-CVT συστήματος μετάδοσης, αλλά και ενός πιο «μαζεμένου» ηλεκτρικού κινητήρα, το συνολικό μήκος του υβριδικού συστήματος του Yaris έχει περιοριστεί κατά 6%, ενώ είναι ελαφρύτερο κατά 11 κιλά. Σμίκρυνση έχει υποστεί και η συστοιχία των μπαταριών υβριδίου-μετάλλου. Ο αριθμός των κελιών έχει περιοριστεί από τα 168 (του Auris HSD 1ης γενιάς) στα 120, μία μείωση της τάξης του 20%. Παράλληλα, έχει περιοριστεί κατά 67% και ο χρόνος επαναφόρτισής τους. Το αποτέλεσμα όλων αυτών δίνει μια συνδυαστική ισχύ 100 ίππων, με πλούσια διαθέσιμη ροπή, μόλις 3,5 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 μόλις 79 γρ./χλμ.

Ανανεωμένο Ford Fiesta

Με νέους, αποδοτικούς κινητήρες Ecoboost, σχεδιαστικές διαφοροποιήσεις, εντός και εκτός, καθώς και βελτιώσεις στην οδική συμπεριφορά, το ανανεωμένο Fiesta εισέρχεται δυναμικά στην ελληνική αγορά.
Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια παρουσίας του στην αγορά, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για μία ουσιαστική ανανέωση του δημοφιλούς μοντέλου της Ford. Το Fiesta βρίσκεται πλέον προ των πυλών, εφοδιασμένο με αρκετά στοιχεία που θα εκτιμηθούν καταλλήλως.
Ξεκινώντας από την εξωτερική εμφάνιση, αυτό που τραβάει το μάτι είναι η επανασχεδιασμένη μάσκα με τα φωτιστικά σώματα, εμπρός και πίσω. Μικρές διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στους πλευρικούς καθρέφτες με το πίσω σπόιλερ, ενώ οι τροχοί στις βασικές εκδόσεις είναι πλέον 15, έναντι 14 ιντσών.
Στο εσωτερικό πάλι παρατηρούνται νέα υλικά και χρωματισμοί. Η κεντρική κονσόλα είναι ελαφρά επανασχεδιασμένη, ενώ έχει προστεθεί ένα νέο υποβραχιόνιο, στις εκδόσεις Titanium και Sport. Αναφορικά με τις εκδόσεις εξοπλισμού, στη γκάμα του μοντέλου δεν συναντάμε πλέον την Ambiente. Η βασική είναι η Trend, ενώ ακολουθούν οι Sport, Titanium και, ειδικά για την έκδοση των 125 ίππων, Titanium X.
Σε κάθε περίπτωση το Fiesta εφοδιάζεται με 7 αερόσακους, ESP και το σύστημα my key, που δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να προγραμματίσει το ένα από τα δύο κλειδιά έτσι ώστε αυτός που το χρησιμοποιεί να μην μπορεί να απενεργοποιήσει το ESP και να μην αναπτύσσει ταχύτητα πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο. Αυτό θα το βρουν χρήσιμο όσοι γονείς δίνουν το αυτοκίνητο στα παιδιά τους και θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς...
Ενισχύοντας, ωστόσο, τα επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας που προσφέρει, το Fiesta εισάγει το σύστημα Active City Stop, που λειτουργεί μέχρι τα 30 χλμ./ώρα, φρενάροντας αυτόματα το όχημα σε περίπτωση που αντιληφθεί κίνδυνο και δεν αντιδράσει έγκαιρα ο οδηγός. Παράλληλα, εξελίσσει περαιτέρω το σύστημα Sync, που εκτός από φωνητικές εντολές και χρήση του κινητού τηλεφώνου, έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί και κλήσεις έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση ατυχήματος.
Άλλες βελτιώσεις που αφορούν στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου έχουν να κάνουν με την ανάρτηση, η οποία χρησιμοποιεί νέα αμορτισέρ και bump stop, κατά 15% σκληρότερη αντιστρεπτική, αλλά και νέο σύστημα διεύθυνσης.
Αναφορικά με τους κινητήρες, το μεγάλο νέο έχει να κάνει με την είσοδο σε υπηρεσία του νέου Ecoboost συνόλου του 1,0 λίτρου. Αναλυτικά η γκάμα του ανανεωμένου Fiesta περιλαμβάνει τρία σύνολα βενζίνης, ενός λίτρου, με ιπποδυνάμεις 80, 100 και 125 ίππους, καθώς και ένα diesel 1,6 λίτρων και 95 ίππων. Σε κάθε περίπτωση οι εκπομπές ρύπων δεν ξεπερνούν τα 99 γρ. CO2/ χλμ. γεγονός που συνεπάγεται μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.
Οι τιμές διάθεσης του ανανεωμένου Fiesta ξεκινούν από τα 11.051 ευρώ, για την τρίθυρη έκδοση Trend, των 80 ίππων. Στη συγκεκριμένη τιμή υπολογίζεται το όφελος απόσυρσης, καθώς και ένα ειδικό προωθητικό πακέτο 860 ευρώ. Η αρχική τιμή για την τρίθυρη έκδοση Trend των 100 ίππων ανέρχεται στα 11.928 ευρώ, ενώ για την Titanium των 125 ίππων θα κληθεί κανείς να καταβάλλει 13.905 ευρώ. Τέλος, η diesel έκδοση Trend ECOnetic τιμάται 13.755 ευρώ.

Με BlueMotion όλα τα T5

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η VW, πλέον όλες οι εκδόσεις της οικογένειας οχημάτων Τ5 (Transporter, Multivan, Caravelle κ.ά.) θα είναι διαθέσιμες με την τεχνολογία BlueMotion. 
Συγκεκριμένα, η VW ανακοίνωσε πως πλέον η τεχνολογία BlueMotion που συμβάλλει στη μείωση της μέσης κατανάλωσης καυσίμου ενός οχήματος, θα είναι διαθέσιμη και στις ισχυρότερες εκδόσεις του Transporter και των υπολοίπων εκδοχών του που εφοδιάζονται με τον BiTurbo TDI κινητήρα των 180 ίππων. Το εν λόγω μηχανικό σύνολο με μέγιστη ροπή 400 Nm θα είναι διαθέσιμο (προαιρετικά) με τη τεχνολογία BlueMotion η οποία είναι σε θέση να μειώσει τη μέση κατανάλωση καυσίμου του κατά 0,5 λτ.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ανακοινώνει ο κατασκευαστής, ένα Transporter Van με τον εν λόγω κινητήρα, μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων και το πακέτο BlueMotion, εμφανίζει μέση κατανάλωση καυσίμου της τάξης των 7,1 λτ./100 χλμ. ενώ οι εκπομπές ρύπων του ανέρχονται στα 187 g/km.

Μercedes A-Class

H Mercedes είναι από τις εταιρείες που παραδοσιακά διακρίνονται στον τομέα της ασφάλειας των επιβατών, έχοντας παρουσιάσει, στη διάρκεια των 125 χρόνων λειτουργίας της, αμέτρητες εφαρμογές που άλλαξαν για πάντα τα δεδομένα της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως ήταν ο αερόσακος οδηγού. Μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, τα συστήματα αυτά αφορούσαν μόνο σε μεγάλα και ακριβά μοντέλα, με κόστος που μπορούσε να δικαιολογήσει την εξέλιξη πίσω από κάθε καινοτομία και μέγεθος ικανό να τη φιλοξενήσει, δίχως χωροταξικούς περιορισμούς στο εσωτερικό. Με την εμφάνιση της νέας A-Class πολλές από τις καινοτόμες εφαρμογές μπορούν να γίνουν πλέον προσιτές στο ευρύ κοινό, μέσα από ένα σύγχρονο μοντέλο της μικρομεσαίας κατηγορίας. Πραγματικά, η νέα A-Class εκτός από εντυπωσιακή εμφάνιση έχει να επιδείξει και ένα πλήρες πακέτο εξοπλισμού ασφαλείας. Μέσα από μια μακριά λίστα εξοπλισμού ασφαλείας, ξεχωρίζουν τα συστήματα Collision Prevention Assist (σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης), το Attention Assist (σύστημα ανίχνευσης κόπωσης του οδηγού), ενώ το σύστημα Pre-safe είναι διαθέσιμο για πρώτη φορά στην κατηγορία. Κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος Pre-safe είναι οι αναστρέψιμοι εντατήρες ζωνών ασφαλείας, το κλείσιμο των παραθύρων και της ηλιοροφής σε κρίσιμες πλευρικές κλίσεις του αμαξώματος και η ρύθμιση των πλήρως ηλεκτρικών μπροστινών καθισμάτων με λειτουργία μνήμης σε κατάλληλη θέση, ώστε να μεγιστοποιείται η αποτελεσματικότητα των συστημάτων συγκράτησης. Το σύστημα αυτό λαμβάνει σήματα από τους αισθητήρες του ESP προκειμένου να διαγνώσει αν επίκειται σύγκρουση και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Fiat 500 Sport

Δύο νέες εκδόσεις Sport του Fiat 500 είναι διαθέσιμες από τις αρχές Ιανουαρίου, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον για το ιταλικό μικρό και ενισχύοντας τη γκάμα του.
Οι εκδόσεις Sport, για το επικείμενο λανσάρισμα των οποίων σας είχαμε ενημερώσει από τον περασμένο μήνα, διακρίνονται από εξωτερικά χαρακτηριστικά που εκπέμπουν δυναμισμό και ενέργεια και χαρακτηρίζονται από τις εξής παρεμβάσεις:
  •  Ειδικούς σπορ προφυλακτήρες 
  •  Νέα πλαϊνά μαρσπιέ 
  • Νέα πίσω αεροτομή 
  • Σκούρες επιχρωμιωμένες λεπτομέρειες 
  • Νέο design ζαντών αλουμινίου 15 ιντσών
Νέα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά υπάρχουν όμως και στο εσωτερικό, ενισχύοντας το σπορ χαρακτήρα του:
  • Νέο σπορ δερμάτινο τιμόνι με κόκκινες ραφές 
  • Νέα λαβή μοχλού ταχυτήτων 
  •  Ασημί ματ χρώμα στο ταμπλό 
  •  Νέα σπορ καθίσματα με κόκκινες ραφές
Oι εκδόσεις Sport προσφέρουν επίσης ένα πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού. Έτσι, στάνταρ είναι οι 7 αερόσακοι, ο κλιματισμός, το κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, οι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι εξωτερικοί καθρέφτες, οι προβολείς ομίχλης, το ηχοσύστημα με RadioCD/MP3 Player, το σύστημα Blue & Me με χειριστήρια στο τιμόνι, οι σπορ ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών, τα σπορ καθίσματα και το δερμάτινο τιμόνι, το σύστημα Start & Stop κλπ.
Οι εκδόσεις Sport του Fiat 500 θα είναι διαθέσιμες με τους κινητήρες 0.9 Twinair βενζίνης 85 ίππων και 1.3 MTJ πετρελαίου 95 ίππων. Οι τιμές είναι 14.750 ευρώ για το πρώτο και 15.900 ευρώ για το δεύτερο. Με προωθητική ενέργεια 1.000 ευρώ και με όφελος απόσυρσης, οι τελικές τιμές διαμορφώνονται σε 13.450 και 13.940 ευρώ αντίστοιχα. Φυσικά, οι εκδόσεις αυτές μπορούν να συνδυαστούν και με ευνοϊκή χρηματοδότηση 5,25% μέσω FGA Bank.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Suzuki Swift Sport 1.6

Το Swift Sport επιστρέφει δυνατότερο από ποτέ και υπόσχεται να βάλει φωτιά στις καρδιές των αθεράπευτα ρομαντικών οπαδών της σπορ οδήγησης, που γλυκοκοιτάζουν ένα μικρό «καυτό» GTi. Αν το ερώτημα είναι «Υπάρχει οδηγική ευχαρίστηση με λογική τιμή;», μια από τις απαντήσεις είναι «Ναι, το νέο Suzuki Swift Sport». Εντάξει, “το πιστόλι” μπορεί να μη δείχνει και τόσο νέο σε σχέση με το προηγούμενο, αλλά στην ουσία είναι. Με νέο πάτωμα, αναλογίες που υπόσχονται ζουμερά οδικά χαρακτηριστικά και ατμοσφαιρικό, hi-rev κινητήρα 1,6 λτ. με 136 ίππους, το Suzuki Swift Sport δείχνει έτοιμο να συνεχίσει την παράδοση των «καυτών» προγόνων του.
Το τρίθυρο (φυσικά) Swift Sport έχει τον τρόπο του να δείχνει τι σόι πράμα είναι. Κάτι οι μεγάλες εισαγωγές αέρα μπροστά, κάτι οι τροχοί των 17 ιντσών και κάτι οι διπλές πίσω παχυλές απολήξεις της εξάτμισης που ξεπροβάλουν μέσα από το ψευδοδιαχύτη, δίνουν το στίγμα μιας κατασκευής που θέλει να δικαιώσει το χαρακτηρισμό Sport. Για αυτό προϊδεάζουν και οι «αναλογίες» με το κοντό σχετικά μεταξόνιο, αλλά τα φαρδιά μετατρόχια και τους τροχούς απλωμένους στις άκρες των αμαξώματος.
Ένα ακόμη καλό με το Suzuki Swift Sport είναι ότι δε χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία για να πάρεις γεύση από τον κόσμο των μικρών GTi. Το Swift Sport κοστίζει 16.490 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του easy bonus, που προσφέρει η αντιπροσωπεία. Ο εξοπλισμός είναι υπερπλούσιος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ESP, 7 αερόσακους (ένας και για τα γόνατα του οδηγού), όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, ηχοσύστημα, αυτόματο ηλεκτρονικό κλιματισμό, cruise control, σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί, τροχούς αλουμινίου 17 ιντσών και φώτα ομίχλης. Αποτελώντας μια αυτόνομη πρόταση και διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση του από την υπόλοιπη «ταπεινή» γκάμα του μοντέλου, το Swift Sport προσφέρει αυτά που υπόσχεται και έχοντας μια λογική τιμή πώλησης, αξίζει την προσοχή όποιου οδηγού διψάει για GTi καταστάσεις…

Kia cee’d

Το νέο Cee’d παρουσιάστηκε στην έκθεση της Γενεύης τον περασμένο Μάρτη και τόσο σε πεντάπορτη hatchback έκδοση όσο και σε Station Wagon, ενώ στη προσεχή έκδοση του Παρισιού, θα παρουσιαστεί το τρίπορτο Pro_Cee’d.
Το αυτοκίνητο έχει κατασκευαστεί πάνω στην ίδια πλατφόρμα με αυτή του νέου Hyundai i30 και στιλιστικά είναι πιο μυώδες και σπορ από το τωρινό μοντέλο, διαθέτοντας LED φλας στους καθρέπτες, LED φωτιστικά σώματα, χρωμιομένα διακοσμητικά περιμετρικά των παραθύρων, και την νέα γρίλια της εταιρίας. Έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από το τωρινό μοντέλο, με τον χώρο της καμπίνας να αυξάνεται. Στο εσωτερικό έχουνε χρησιμοποιηθεί καλύτερης ποιότητας υλικά, η κονσόλα είναι ελαφρώς στραμμένη προς τον οδηγό, όπου υπάρχει και ένα νέο σύστημα ψυχαγωγίας με οθόνη αφής.
Με πιο μακρύ αμάξωμα κατά 50mm (συνολικό μήκος 4.310mm) και χαμηλωμένο κατά 10mm (συνολικό ύψος 1.470mm) το 5-θυρο cee’d διαθέτει πιο σπορ προσανατολισμό. Παρά το γεγονός ότι βασίζεται σε μια εντελώς νέα πλατφόρμα, το νέο cee’d διατηρεί το μεταξόνιο των 2.650mm της 1ης γενιάς, από τα μεγαλύτερα στην κατηγορία C. Η δυναμική εμφάνιση ενισχύεται περαιτέρω από ένα φαρδύτερο μετατρόχιο. Ενώ το συνολικό αμάξωμα είναι 10 mm στενότερο, το εμπρόσθιο και το οπίσθιο μετατρόχιο έχουν αυξηθεί (κατά 17mm και 32mm αντίστοιχα). Η αισθητική του αυτοκινήτου ενισχύεται από τους μεγάλους τροχούς που περιλαμβάνουν ζάντες αλουμινίου διαμέτρου 16, 17 & 18 ιντσών.

Toyota ProAce

Η Toyota ανακοίνωσε το ProAce, το οποίο δεν είναι τίποτα διαφορετικό από ένα Peugeot Expert/Citroen Jumpy με τα δικά της σήματα. Οι πωλήσεις του θα ξεκινήσουν από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 και θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, με μικρό και μακρύ μεταξόνιο με χώρο φόρτωσης 5, 6 και 7 τετραγωνικών, με 3 Euro 5 πετρελαιοκινητήρες και θα έχει ωφέλιμο φορτίο 1.200 κιλών, με ικανότητα ρυμούλκησης έως και δύο τόνους.
Αρχικός κινητήρας θα είναι ο 1.600αρης πετρελαίου απόδοσης 89 ίππων με 180 Nm ροπής που συνδυάζεται με ένα 5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Επίσης θα υπάρχει ο 2,0-λιτρος πετρελαιοκινητήρας απόδοσης 126 ίππων με 320 Nm ροπής καθώς και στην έκδοση με 161 άλογα με 340 Nm ροπής. Και οι δύο κινητήρες, συνδυάζονται με ένα 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο.

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Fiat Freemont

O πρώτος καρπός της συνεργασίας των Fiat και Chrysler είναι το Freemont, ένα πολυτελές πολυχρηστικό SUV, το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά, δίνοντας ένα ξεχωριστό ύφος και στιλ στη μεγάλη κατηγορία.
Ένα αυτοκίνητο που απευθύνεται ταυτόχρονα στους αγοραστές των SUV, λόγω της εμφάνισης, των διαστάσεων, των τεχνικών προδιαγραφών του και της επιλογής 4Χ4, αλλά και σε εκείνους των πολυμορφικών και των station wagon, λόγω των μεγάλων εσωτερικών χώρων και των διαφόρων «έξυπνων» λύσεων τοποθέτησης μικρών και μεγάλων αντικειμένων.
Το Fiat Freemont έχει μήκος 4.888 χλστ., πλάτος 1.878 και ύψος 1745 χλστ. Εμφανισιακά διαθέτει «μυώδεις» γραμμές, διατηρώντας παράλληλα αρκετά από τα στιλιστικά στοιχεία της εταιρίας. Το εσωτερικό του διαθέτει δυνατότητα μεταφοράς έως και 7 επιβατών, με τις δύο πίσω σειρές καθισμάτων να προσφέρουν 32 διαφορετικές διαμορφώσεις.
Το Freemont προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, που χρησιμοποιούν τον 2λιτρο ντίζελ MultiJet II των 170 ίππων. Η πρώτη (Urban) είναι προσθιοκίνητη, με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων και πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό, που περιλαμβάνει αυτόματο κλιματισμό τριών ζωνών, Keyless Entry και εκκίνηση κινητήρα με κουμπί, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός/πίσω, τηλεχειρισμό κεντρικού κλειδώματος, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους, θερμαινόμενους και αναδιπλούμενους εξωτερικούς καθρέφτες βαμμένους στο χρώμα του αμαξώματος, cruise control, ηχοσύστημα RadioCD/MP3/DVD Player με οθόνη αφής 8,4 ιντσών και χειριστήρια στο τιμόνι, σύστημα ανοιχτής συνομιλίας μέσω Bluetooth, θύρα USB & Aux, προβολείς ομίχλης, πίσω αισθητήρες στάθμευσης, συναγερμό, ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, μπάρες οροφής, δερμάτινο τιμόνι και λεβιέ ταχυτήτων κλπ.
Η δεύτερη έκδοση (Lounge) διαθέτει σύστημα ενεργούς τετρακίνησης, που αναλύει συνεχώς τις συνθήκες οδήγησης και πρόσφυσης και κατανέμει αντίστοιχα τη ροπή στους δύο άξονες (μέχρι 50% στον πίσω άξονα), αυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων και ακόμα πλουσιότερο εξοπλισμό, που περιλαμβάνει επιπλέον δερμάτινο σαλόνι, πίσω κάμερα στάθμευσης, ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης Garmin, 6 premium ηχεία με subwoofer και ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών.
Η προτεινόμενη αρχική τιμή του Freemont ξεκινάει από 28.600 ευρώ με απόσυρση και προωθητική ενέργεια λανσαρίσματος, η οποία ισχύει και για αγορές μετρητοίς, καθώς και για αγορές με χρηματοδότηση μέσω FGA Bank και επιτόκιο 5,25%.

Mitsubishi Colt Ralliart

Το 3θυρο Colt στην κορυφαία έκδοση "Ralliart" με τον turbo κινητήρα των 150 ίππων είναι ένα σβέλτο, πολιτισμένο και με δυναμική εικόνα μικρό αυτοκίνητο. Mε την ονομασία "Ralliart" -αντί της "CZT"- διαχωρίζεται πλέον η πιο ισχυρή έκδοση του μικρού ανανεωμένου μοντέλου της Mitsubishi, το οποίο ξεχωρίζει και από τις αισθητικές αλλαγές που φέρει. Ειδικά το εμπρός τμήμα του αμαξώματος είναι εντελώς νέο και περισσότερο επιθετικό, με τη μάσκα και τον ευμεγέθη αεραγωγό να παραπέμπουν στο Lancer Evolution. Παράλληλα, τη σπορτίφ εικόνα του Colt Ralliart ενισχύουν οι προσθήκες στα μαρσπιέ, οι ανθρακί ζάντες των 16 ιντσών, η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής, η ανοξείδωτη οβάλ απόληξη της εξάτμισης και τα λογότυπα "Ralliart".
Μεταξύ των πιο θετικών στοιχείων του Colt Ralliart είναι ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας των 1,5 λτ., ο οποίος διακρίνεται για τα πολιτισμένα χαρακτηριστικά λειτουργίας του και τη γραμμική του απόδοση. Οι 150 ονομαστικοί ίπποι και τα 210 Nm ροπής περνούν στο δρόμο χωρίς ξεσπάσματα ισχύος και το τράβηγμα ικανοποιεί από τις 2.000 σ.α.λ. και άνω, όμως τη δύναμή του την δείχνει περισσότερο μετά τις 3.000 σ.α.λ. Συγκριτικά με άλλα μικρά GT με την ίδια ισχύ, επιτυγχάνει τον καλύτερο χρόνο από στάση στα 100 χλμ./ώρα και από τις καλύτερες ρεπρίζ. Τέλος, από πλευράς θορύβου η χροιά του έχει την απαραίτητη "αγριάδα", αν και στις πολύωρες μετακινήσεις η σχετικά αυξημένη έντασή του ενδέχεται να ενοχλήσει τους επιβάτες.
Το Colt Ralliart φέρει πολλές διαφορές σε σχέση με τις λιγότερο ισχυρές εκδόσεις ως προς το στήσιμό του στο δρόμο, όπως είναι η πιο σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης και το ενισχυμένο αμάξωμα με την καλύτερη στρεπτική ακαμψία. Παράλληλα, συγκριτικά με το προγενέστερο CZT, έχει προστεθεί στα φρένα υποβοήθηση πέδησης (Brake Assist), με αυτόματη ενεργοποίηση των αλάρμ σε επιβράδυνση πανικού, καθώς και άλλα στοιχεία, όπως ένδειξη αλλαγής ταχύτητας στον πίνακα οργάνων, cruise control κ.λπ. Παρά το σπορτίφ χαρακτήρα του δεν είναι ιδιαίτερα κουραστικό στις καθημερινές μετακινήσεις, ενώ από πλευράς άνεσης, μόνο στις έντονες εγκάρσιες ανωμαλίες του οδοστρώματος ο πίσω ημιάκαμπτος άξονας θα αντιδράσει με "ξερό" τρόπο. Η σταθερότητα που επιδεικνύει ικανοποιεί στις πιο πολλές περιπτώσεις, αλλά σε πολύ υψηλές ταχύτητες το αμάξωμα δίνει την αίσθηση ότι "ελαφρώνει", γεγονός που αποδίδεται και στο σύστημα διεύθυνσης. Πιο συγκεκριμένα, το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι ενώ έχει το απαιτούμενο βάρος, υπολείπεται σε πληροφόρηση, χαρακτηριστικό που θα αναζητηθεί ίσως περισσότερο σε μια διαδρομή με στροφές.

Νέες τιμές Daihatsu

Ο εκπληκτικός τιμοκατάλογος ισχύει από σήμερα  και προσφέρει μεγαλύτερη αξία  στα συλλεκτικά αυτοκίνητα DAIHATSU που ως γνωστό διακρίνονται για την απαράμιλλη τους αξιοπιστία, την υψηλή τεχνολογία, τις υψηλές επιδόσεις  και το χαμηλό κόστος συντήρησης. Προκαλεί και προσκαλεί τους υποψήφιους αγοραστές να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΠΑΕΙ και ΔΕΝ ΧΑΛΑΕΙ  και προσφέρει  χαμηλές καταναλώσεις καυσίμου και πολύ χαμηλούς ρύπους.

Οι τιμές και τα οφέλη για τους τυχερούς  που θα αποκτήσουν ένα  συλλεκτικό αυτοκίνητο DAIHATSU Terios, Cuore, Sirion ή Charade, που το καθένα ξεχωριστά έχει τα μοναδικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα είναι ανεπανάληπτες και θα σκορπίσουν χαμόγελα ικανοποίησης για μια επιτυχημένη αγορά  σε όσους τυχερούς τα αποκτήσουν.

 ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΦΕΛΗ DAIHATSU

                                                                  Από     -     Σε
DAIHATSU CUORE 1.0 70 HP VSC
  9.765,00 €
  7.750,00 €

DAIHATSU SIRION 1.0 70 HP
10.490,00 €
  8.850,00 €

DAIHATSU SIRION 1.3 92HP
12.840,00 €
  8.990,00 €

DAIHATSU SIRION 1.3 92HP PLUS
13.595,00 €
  9.490,00 €

DAIHATSU CHARADE 1.3 99HP, VSC
13.490,00 €
 11.600,00 €

DAIHATSU TERIOS 1.5 105 HP LSD SX EU 4
22.860,00 €
 15.580,00 €

DAIHATSU TERIOS 1.5 105 HP LSD SX PLUS
EU 4
24.400,00 €
 17.980,00 €


DAIHATSU  TERIOS 1.5 105 HP LSD SX PLUS
EU 5
24.400,00 €
18.990,00 €

DAIHATSU  TERIOS 1.5 105 HP VSC SX PLUS
EU 5
24,400,00 €
18.990,00 €


ΕΠΙΠΛΕΟΝ
Στα αυτοκίνητα DAIHATSU SIRION 1.3  και DAIHATSU TERIOS 1.5 EU 4 προσφέρεται η απόσυρση χωρίς δικαιολογητικά.
Στα DAIHATSU TERIOS 1.5 EU 5 ΔΩΡΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2013
Προσφέρονται πρωτοποριακά χρηματοδοτικά προγράμματα που διευκολύνουν κάθε υποψήφιο αγοραστή :

ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ
4,25% συν ΦΠΑ για μοντέλα ΕU 4 με 25% προκαταβολή και εξόφληση σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις
Από 0% προκαταβολή και εξόφληση σε έως και 84 μηνιαίες δόσεις μέσω Τραπέζης με ετήσιο επιτόκιο 8,5 % πλέον 0,6% εσφορά Τραπέζης

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ AGRIPAN AE  ΣΕ ΌΛΑ ΤΑ ΜΟΝΤΈΛΑ ΕU 4 ΚΑΙ ΕU 5
25% Προκαταβολή και εξόφληση σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 8,9% συν ΦΠΑ
Ρωτήστε και για το πρωτοποριακό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που ισχύει σε όλα τα μοντέλα ΕU 5, με μικρή προκαταβολή και πολύ μικρές μηνιαίες δόσεις  για 12 +23 μήνες  και εξόφληση τον 36ο μήνα.
Εάν ο πελάτης επιθυμεί μπορεί να επαναχρηματοδοτηθεί και να διευκολυνθεί ξανά με χαμηλές δόσεις

Renault Captur

Η διάθεση της νέας γενιάς Clio σηματοδοτεί μία σειρά γεγονότων για την γαλλική εταιρία όπως η επιστροφή στις σπορ ρίζες της (το νέο τουρμπάτο RS αναμένεται σε μερικές εβδομάδες) και την είσοδό της στην αναπτυσσόμενη κατηγορία των μικρών crossover. Σε αυτή τοποθετείται το Captur που από την ερχόμενη άνοιξη το οποίο -μετά την πρεμιέρα του στη Γενεύη τον Μάρτιο- θα αποτελέσει τον αντίπαλο των Nissan Juke, Peugeot 2008 κ.α.
To Captur βασίζεται στην πλατφόρμα του νέου Clio από το οποίο προέρχονται πολλά μηχανικά μέρη όπως και οι κινητήρες. Έτσι, η βενζινοκίνητη γκάμα θα εξοπλίζεται με τον τρικύλινδρο TCe του 0,9 λίτρου με απόδοση 90 ίππους και τον ντίζελ του 1,5 λίτρου που θα αποδίδει επίσης με 90 ίππους. Ξεχωριστό ενδιαφέρον θα έχουν οι εκδόσεις με εκπομπή μικρότερη των 100 γραμμ./χλμ. CO2 ενώ το Captur εκτιμάται πως θα είναι μόνο προσθιοκόνητο.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Toyota Hilux

Διατηρώντας ένα ξεχωριστό όνομα, με μεγάλη παράδοση στην κατηγορία, το Hilux είναι μία από τις πλέον επιτυχημένες εμπορικά προτάσεις της συγκεκριμένης αγοράς. Οι εκδόσεις αμαξώματος στις οποίες διατίθεται είναι τρεις, η απλή, η επιμηκυσμένη και η διπλή. Ανάλογα τώρα με την έκδοση, μεταβάλλεται και ο χώρος φόρτωσης. Στην πρώτη περίπτωση το ωφέλιμο μήκος της καρότσας είναι 2,315 μέτρα, ενώ στις υπόλοιπες κυμαίνεται στα 1,805 και 1,520 μέτρα αντίστοιχα. Η μείωση αυτή, προφανώς, αντανακλά στην καμπίνα των επιβατών, που κερδίζει πόντους και επιπλέον θέσεις για τη μεταφορά ατόμων.  
Το αυξημένο απόβαρο του οχήματος έχει κάποιες επιβαρύνσεις στις μεταφορικές δυνατότητες, καθώς το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο κυμαίνεται, αναλόγως της έκδοσης, από τα 730 έως τα 1,145 κιλά, για την απλή έκδοση. Αντίστοιχα, το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος έλξης ορίζεται στα 2.500 κιλά.  
Περνώντας στο εσωτερικό, δύσκολα θα βρει κανείς κάτι το επιλήψιμο. Ο σχεδιασμός του ταμπλό, όπως και το επίπεδο εξοπλισμού, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ένα μεσαίο SUV. Τα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι ευχάριστα στην αφή, ενώ δείχνουν αρκετά σκληρά για να αντέξουν στην όποια κακομεταχείριση. Η εργονομία είναι εξαιρετική, ενώ οι τριγμοί λάμπουν δια της απουσίας τους. Αντίστοιχα, οι προσφερόμενοι χώροι δεν θα προβληματίσουν για τη μεταφορά έως και πέντε επιβατών, εφόσον μιλάμε για τη διπλοκάμπινη έκδοση.  
Αναφορικά με τα διαθέσιμα μηχανικά σύνολα, το Hilux διατίθεται με δύο κινητήρες diesel, 2,5 και 3,0 λίτρων, απόδοσης 144 και 171 ίππων αντίστοιχα. Αμφότεροι διαθέτουν άφθονη ροπή από χαμηλά, που βοηθά στην απροβλημάτιστη κίνηση του αυτοκινήτου, ακόμα και όταν βρίσκεται φορτωμένο σε ανωφέρειες ή εκτός δρόμου. Το σύνολο των 2,5 λίτρων συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων, ενώ το τρίλιτρο δίνει το δικαίωμα επιλογής, μηχανικού ή αυτόματου κιβωτίου, 5 σχέσεων.  
Η κίνηση, ανάλογα με την έκδοση, μπορεί να μεταφερθεί στους πίσω ή και στους 4 τροχούς. Αυτό τουλάχιστον στην απλή και στην επιμηκυσμένη έκδοση, καθώς η διπλή διατίθεται αποκλειστικά ως 4Χ4.  
Στο δρόμο το Hilux δίνει την αίσθηση ενός ιδιαίτερα ομοιογενούς αυτοκινήτου. Οι αναρτήσεις του απορροφούν με επιτυχία τις όποιες ανωμαλίες, ενώ ως σύνολο δεν θα κουράσει, ακόμα και μετά από πολύωρη οδήγηση. Τα ίδια, σε γενικές γραμμές, ισχύουν και για την εκτός δρόμου κίνηση. Εδώ ίσως να του λείπουν τα εξελιγμένα διαφορικά του Mitsubishi L200, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να μετακινηθεί εκτός δρόμου. Αντιθέτως, θα κινηθεί σχετικά πιο στρωτά σε ανώμαλα εδάφη.

Skoda Octavia 2013

Η Skoda ανακοίνωσε την πλούσια γκάμα βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων, που θα εφοδιάζουν τη νέα γενιά της Octavia, η οποία θα λανσαριστεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Συνολικά θα υπάρχουν 8 κινητήρες διαθέσιμοι, 4 βενζίνης και 4 πετρελαίου, όλοι τους από τις νέες "οικογένειες" EA211 και EA288 του VW Group.


Συγκεκριμένα, από πλευράς βενζινοκινητήρων υπάρχουν οι:

  • 1.200 TSI με 86 ίππους με 160 Nm ροπής. Μέση κατανάλωση 5,2 λίτρα/100 χλμ και 119 γρ/χλμ εκπομπές CO2. 
  • 1.200 TSI Green tec με 105 ίππους με 175 Nm ροπής. Μέση κατανάλωση 4,9 λίτρα/100 χλμ και 114 γρ/χλμ εκπομπές CO2. 
  • 1.400 TSI Green tec με 140 ίππους και 250 Nm ροπής. Μέση κατανάλωση 5,3 λίτρα/100 χλμ και 121 γρ/χλμ εκπομπές CO2. 
  • 1.800 TSI Green tec με 180 ίππους και 250 Nm ροπής. Μέση κατανάλωση 5,7 λίτρα/100 χλμ και 131 γρ/χλμ εκπομπές CO2.


ενώ από πλευράς πετρελαιοκινητήρων οι :

  • 1.600 TDI με 90 ίππους και 250 Nm ροπής. Μέση κατανάλωση 4,1 λίτρα/100 χλμ και 109 γρ/χλμ εκπομπές CO2. 
  • 1.600 TDI Green tec με 105 ίππους και 250 Nm ροπής. Μέση κατανάλωση 3,8 λίτρα/100 χλμ και 99 γρ/χλμ εκπομπές CO2. 
  • 1.600 TDI GreenLine με 110 ίππους. Μέση κατανάλωση 3,4 λίτρα/100 χλμ και 89 γρ/χλμ εκπομπές CO2. 
  • 2.000 TDI Green tec με 150 ίππους και 320 Nm ροπής. Μέση κατανάλωση 4,5 λίτρα/100 χλμ και 119 γρ/χλμ εκπομπές CO2.
Οι κινητήρες συνδυάζονται είτε με χειροκίνητα κιβώτια πέντε και έξι σχέσεων είτε με το επτατάχυτο DSG, ενώ σχεδόν όλο εξοπλίζονται με σύστημα Start/Stop.

Renault Megane 1,5 dCi

Όσοι κάνουν δεήσεις για ένα μοντέρνο μικρομεσαίο αυτοκίνητο με έμφαση στην οικονομία καυσίμου και έναν ικανό πετρελαιοκινητήρα θα βρουν στο Renault Megane 1,5 dCi μια ολοκληρωμένη επιλογή.
Η πετρελαιοκίνηση μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Με πολλά οφέλη, που αφορούν κυρίως στην οικονομία καυσίμου και τις χαμηλές εκπομπές CO2, τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα αποτελούν δέλεαρ, ειδικά για όσους κάνουν πολλά χλμ. ετησίως. Η Renault είναι ένας από τους κατασκευαστές, που έχουν δώσει βάση στην εξέλιξη πετρελαιοκινητήρων καταφέρνοντας να παρουσιάσει μηχανικά σύνολα, που ξεχωρίζουν. Ας μην ξεχνάμε τον εξαιρετικό 1,6 dCi των 130 ίππων, που έχουμε δοκιμάσει σε διάφορα μοντέλα της. H Mercedes-Benz είναι ένας ακόμη κατασκευαστής, που στα λίγα κυβικά προτιμά τους πετρελαιοκινητήρες της Renault, όπως τον 1,5 dCi των 110 ίππων, που εξοπλίζει και το ανανεωμένο Megane.
Με τη βοήθεια τούρμπο τελευταίας γενιάς -διαθέτει πτερύγια φτερωτής με μεταβλητή γεωμετρία- και άμεσο ψεκασμό, ο κινητήρας αποδίδει 110 ίππους, αλλά το κυριότερο εμφανίζει ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση 3,5 λτ./100 χλμ. και περιορισμένες εκπομπές CO2 (90 γρ./χλμ.), όταν συνοδεύεται από σύστημα Start/Stop.
Το Megane 1,5 dCi προσφέρεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων στις εκδόσεις Expression και Progressive, ενώ είναι διαθέσιμο και με το νέο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC και φίλτρο παρακράτησης μικροσωματιδίων DPF στην πλούσια έκδοση Dynamic. H τιμή του Megane 1,5 dCi 110 PS Εxpression είναι 18.100 ευρώ.