Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Το 2013 η Alfa Romeo 4C

H Alfa Romeo βάζει τέλος στις φήμες για το πότε, επιτέλους, θα δούμε στην παραγωγή το νέο διθέσιο κουπέ, προαναγγέλλοντας το λανσάρισμά του. Το 2013, είναι η χρονιά της εντυπωσιακής 4C! Η φίρμα από το Μιλάνο κάνει ένα δώρο στους λάτρεις της προαναγγέλλοντας το λανσάρισμα, μέσα στο 2013, του νέου μοντέλου. Με ένα teaser, που έδωσε, σήμερα στη δημοσιότητα, η Alfa Romeo αποκαλεί τη νέα 4C, ως το "αυτοκίνητο που τελειώνει όλα τα αυτοκίνητα"!
Με μήκος μόλις στα 4 μέτρα και μεταξόνιο κάτω από 2,4 μέτρα, η Alfa Romeo 4C είναι ένα από τα μικρότερα 2θέσια κουπέ. Όμως, αυτό δεν την εμποδίζει να εντυπωσιάζει με την παρουσία της και να προκαλεί τις αισθήσεις, αφού οι σχεδιαστές της Alfa της έχουν προσδώσει ένα γεμάτο καμπύλες αμάξωμα, με πολλές μυώδεις επιφάνειες αλλά και στοιχεία που παραπέμπουν στην κορυφαία Alfa Romeo 8C.
Κάτω από το καπό βρίσκεται ο γνώριμος 4κύλινδρος 1750 Turbo της μάρκας, ο οποίος στην έκδοση παραγωγής θα έχει απόδοση 230 ίππων. Η τοποθέτησή του έχει γίνει πίσω ακριβώς από τα καθίσματα των επιβατών και σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος του αυτοκινήτου, αναμένεται να προσφέρει επιδόσεις αντίστοιχες με μεγαλύτερης χωρητικότητας μηχανικά σύνολα. Ήδη η Alfa Romeo κάνει λόγο για τελική ταχύτητα που θα ξεπερνά τα 250 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε χρόνο κάτω από 5 δλ. Στην επίτευξη αυτών των επιδόσεων, μεγάλο ρόλο παίζει και το διπλού συμπλέκτη αυτόματο κιβώτιο Alfa TCT με το οποίο θα συνδυαστεί το μοτέρ αυτό που έχει ρυθμιστεί για την περίσταση, ώστε να συνάδει στις πολύ καλές επιδόσεις και παράλληλα, να βοηθά στη συνολική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2.
Η Alfa Romeo αναφέρει ότι στο τεχνικό της κομμάτι, η 4C έχει προκύψει από την εμπειρία που απέκτησαν οι μηχανικοί της κατά την εξέλιξη της κορυφαίας 8C Competizione. Και κάπως έτσι, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον συνολικό περιορισμό του βάρους του αυτοκινήτου, μέσω της ευρείας χρήσης ελαφριών υλικών, όπως αλουμινίου και ανθρακονημάτων. Το τελικό αποτέλεσμα μας φέρνει ένα πισωκίνητο κουπέ 850 κιλών, με αναλογία κιλών ανά ίππο λίγο μικρότερη από τα 4 κιλά. Παράλληλα, η επιλογή για τοποθέτηση του κινητήρα στο πίσω τμήμα και την κίνηση στους πίσω τροχούς, συνεπάγεται αναλογία βάρους 40/60 μεταξύ του μπροστινού και πίσω άξονα, κάτι που σε συνδυασμό και με το χαμηλό κέντρο βάρους, αναμένεται να προσδώσει ανόθευτα οδικά χαρακτηριστικά στη νέα Alfa.

Τέλος εποχής για το Ka;

Τις σκέψεις της Ford να αποσύρει το Ka από την παραγωγή, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής της δεύτερης γενιάς του, αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας.
Πιο συγκεκριμένα, ο αρχισχεδιαστής της Ford Europe, Martin Smith, τόνισε ότι το μίνι αυτοκίνητο πόλης, που λανσαρίστηκε το 2007 και μάλιστα προωθήθηκε μέσα από την ταινία του James Bond "Quantum of Solace", δεν ακολουθεί τις προσδοκίες της εταιρείας και δεν αποφέρει κέρδη, καθώς δεν πληροί τις προδιαγραφές για την αμερικάνικη αγορά.
Πάντως, το τέλος εποχής για το Ka, δεν αναμένεται άμεσα, καθώς ο Smith αποκάλυψε πως θα υποβληθεί, ίσως μέσα στο 2013, σε ένα εκτεταμένο facelift, προκειμένου να ενισχύσει το μερίδιό του στην ευρωπαϊκή αγορά. Το Ka μοιράζεται τα ίδια μηχανικά μέρη με το Fiat 500, αλλά δεν κατάφερε, σε καμία περίπτωση, να ακολουθήσει τους ξέφρενους εμπορικούς ρυθμούς του ιταλικού μοντέλου. Ως εκ τούτου, η Ford εξετάζει το ενδεχόμενο να επανέλθει μελλοντικά στην κατηγορία, με πιο δυναμικές προτάσεις.

Mitsubishi Lancer Sportback

Σχεδιαστικά η έκδοση Sportback διαφέρει αισθητά από την τετράθυρη εκδοχή, ιδιαίτερα στο πίσω μέρος, ενώ εμπρός και αυτό το Lancer παρουσιάζει αγριεμένη όψη μέσω της μάσκας «Jet Grille», που συναντάμε σε όλη την οικογένεια του Lancer. Το εσωτερικό του δε διαφέρει σε σχέση με την υπόλοιπη σειρά του Lancer, παρουσιάζοντας όμορφο διάκοσμο, με σπορτίφ προεκτάσεις και καλή ποιότητα κατασκευής, παρά τη χρήση σκληρών σε υφή πλαστικών. Οι χώροι είναι καλοί για 4 ή για 5 επιβάτες, με το χώρο για τα κεφάλια των πίσω να απαιτεί κάποιες παραχωρήσεις από άτομα άνω του μέσου ύψους.Ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 344 λίτρων και εκμεταλλεύσιμο σχήμα. Ως πεντάθυρο βέβαια, το Sportback εμφανίζει περισσότερη πρακτικότητα από το σεντάν σε ό,τι αφορά στην αναδίπλωση των καθισμάτων (γίνεται από το χώρο αποσκευών με μία κίνηση), ενώ εξυπηρετεί και τα μέγιστα στη φόρτωση τόσο μέσω του μεγάλου ανοίγματος της πόρτας, όσο και του όγκου του, που φτάνει στα 1.394 λίτρα.
To μοντέλο διατίθεται στη βασική του έκδοση με νέο MIVEC κινητήρα Euro5 1,6 λίτρων απόδοσης 117 ίππων, ο οποίος έχει μέση κατανάλωση 5,9 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 137 γρ./χλμ. Η επόμενη επιλογή είναι στα 1,8 λίτρα (143 PS) και έχει κατανάλωση 7,9 λτ./100 χλμ. και ρύπους CO2 188 γρ./χλμ. Yπάρχει επίσης ένα diesel μοτέρ 2,0 λίτρων με ισχύ 140PS. Στο δρόμο, το Sportback δεν κρύβει τον ελαφρά σπορτίφ προσανατολισμό του, παραμένοντας ουδέτερο ακόμα και με το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας απενεργοποιημένο (ESC), ενώ, παράλληλα, η άνεση που παρέχει η ανάρτηση είναι καλή, όμως ευθύνεται για την επίδειξη κλίσεων σε δρόμο με στροφές.
Η τιμή του ξεκινάει από τα 16.680 ευρώ με έκπτωση ή 15.723 ευρώ με απόσυρση.

Porsche Pajun

O CEO της Porsche, Matthias Mueller, επιβεβαίωσε ότι μέσα στην επόμενη 5ετία, η φίρμα από τη Στουτγάρδη, θα λανσάρει τέσσερα νέα μοντέλα, εκ των οποίων ένα από τα πιο σημαντικά αναμένεται να είναι η Pajun!
Η Panamera Junior, από όπου προκύπτει και η ονομασία (Pa-jun), προγραμματίζεται να λανσαριστεί στα τέλη του 2016 με αρχές του 2017. Σχεδόν βέβαιο είναι ότι θα βασίζεται στην πλατφόρμα MSB της εταιρίας και θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, πεντάθυρη hatchback και shooting brake, με το εντυπωσιακό πρωτότυπο Panamera Sport Turismo Concept, που παρουσιάστηκε στο Παρίσι, να αποτελεί μια καλή πρόγευση, για το νέο μοντέλο. Η Porsche Pajun αναμένεται να σταθεί απέναντι στα Audi A6, BMW Σειρά 5 και Mercedes E-Class.
Παρότι ακόμα αυτό δεν είναι επίσημο, οι κινητήρες με τους οποίους θα εφοδιάζεται θα είναι τρεις, εκ των οποίων οι δύο εξακύλινδροι σε διάταξη V. Ο βασικός βενζινοκινητήρας είναι ένας τρίλιτρος V6, που θα διατίθεται σε δύο διαμορφώσεις, ισχύος 324 και 426 ίππων. Για τους φίλους του πετρελαίου θα υπάρχει ένας diesel αντίστοιχου κυβισμού, επίσης σε δύο διαμορφώσεις, με ισχύ 264 και 324 ίππων. Στην κορυφή της γκάμας αναμένεται να τοποθετηθεί η Pajun Turbo, πιθανότατα με V8 κινητήρα που θα παράγει 527 ίππους ισχύος και 680 Nm ροπής.

Τα πρώτα σκίτσα του Renault Captur

Μια μικρή, αλλά άκρως κατατοπιστική -ως προς τις προθέσεις της- πρόγευση για το νέο Captur, που θα βγει στην παραγωγή τον επόμενο χρόνο, μας έδωσε, μέσω σκίτσων, η Renault. Σε αντίθεση, λοιπόν, με το συνώνυμο φουτουριστικό και εντυπωσιακό πρωτότυπο crossover, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, το μοντέλο παραγωγής δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από ένα υπερμέγεθες Clio τέταρτης γενιάς! Πολύ πιθανό να "δανειστεί" κινητήρες από τη γκάμα του μικρού γαλλικού best seller, ενώ σύμφωνα με τις -περιορισμένες είναι αλήθεια- πληροφορίες, το Captur θα διατίθεται και σε τετρακίνητες εκδόσεις. Δεν αποκλείεται, πάντως, να δούμε και κάποιους νεωτερισμούς, από το εντυπωσιακό Captur Concept.
Να θυμίσουμε ότι το πρωτότυπο χρησιμοποιεί κινητήρα πετρελαίου 1,6 λίτρων που ονομάζεται Energy dCi 160 και αποτελεί την εξέλιξη του Energy dCi 130. Η ιπποδύναμη φτάνει τους 160 ίππους (όπως μαρτυρά και το όνομα του), με τη χρήση δύο τούρμπο, αλλά και τα 380 Nm ροπής από τις μόλις 1.750 σ.α.λ. Η μετάδοση γίνεται μέσω αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη EDC (Efficient Dual Clutch), που με τη σειρά του φροντίζει ώστε οι εκπομπές ρύπων CO2 να περιορίζονται στα μόλις 99 γρ./χιλιόμετρο.

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

MERRY CHRISTMAS


To Volvo V40, Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Σεραφείμ Τσόκα και του Κλαδάρχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υποστρατήγου Ανδρέα Κορδολαίμη, οι δημοσιογράφοι μέλη του θεσμού Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα, ψήφισαν ως «Αυτοκίνητο του 2013» το Volvo V 40.
Το Volvo V40 συγκέντρωσε 91 βαθμούς και ακολούθησαν τα Hyundai i30 με 65, Honda Civic με 63, Opel Mokka με 54, VW Golf με 52, Peugeot 208 με 38, Seat Mii/Skoda Citigo/VW up! με 37, BMW Σειρά 3 με 25, Audi Α3 με 23, Fiat Panda με 18 και Renault Twingo με 14 βαθμούς.
Τα γενικά κριτήρια που λαμβάνονται υπ’ όψη των δημοσιογράφων αυτοκινήτου για την ψηφοφορία είναι η τεχνολογία, η ασφάλεια, η ποιότητα κατασκευής αλλά και η οικονομία κτήσης και χρήσης ειδικά στην συγκεκριμένη κρίση που πλήττει την χώρα μας. Και βέβαια όποιο ακόμη χαρακτηριστικό ή καινοτομία κάνουν ένα αυτοκίνητο να ταιριάζει καλύτερα στη χώρα μας ή προάγει την ιδέα της αυτοκίνησης όπως αυτή γίνεται αντιληπτή και αποδεκτή στην Ελλάδα.

Citroen C-Elysee

Με διαστάσεις μικρομεσαίου, προφίλ αμιγώς οικογενειακό και χώρο αποσκευών σχεδόν 506 λίτρων, το C-Elysee θα απορροφήσει το αυξημένο ενδιαφέρον της αγοράς, εφόσον όμως τελικά λανσαριστεί και στην Ελλάδα.
H τάση πολλών εταιρειών να επενδύσουν εκ νέου σε κομπακτ διαστάσεων σεντάν αυτοκίνητα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Άλλωστε πρόκειται για ένα κομμάτι της αγοράς που τα τελευταία χρόνια είχε παραχωρήσει τα μερίδιά του στις χατσμπακ εκδόσεις των αντίστοιχων μοντέλων, τουλάχιστον στην ευρωπαϊκή αγορά. Φαίνεται όμως πως κάτι αλλάζει σε αυτό το κομμάτι, αφού η μια μετά την άλλη οι αυτοκινητοβιομηχανίες «επιστρέφουν» στα κομπακτ σεντάν με νέους εκπροσώπους που κατά κύριο λόγο απευθύνονται στη μικρομεσαία κατηγορία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που σε διάστημα μόλις λίγων μηνών είδαμε νέα 4θυρα κομπακτ μοντέλα όπως το Peugeot 301, το Opel Astra σενταν, το νέο Seat Toledo και το πιο πρόσφατο από αυτά Skoda Rapid.
Aκριβώς σε αυτή τη λογική φαίνεται πως κινείται και η Citroen δημοσιεύοντας μόλις πρόσφατα τις πρώτες εικόνες και τεχνικά στοιχεία του C-Elysee, ενός μικρο-μεσαίου σεντάν με πολλές και ενδιαφέρουσες προοπτικές. Πρόκειται στην ουσία για το «αδερφάκι» του 301 (συνεργάτιδας της Citroen στον όμιλο PSA) που θα κατασκευάζεται στην Ισπανία, και θα ξεκινήσει να πωλείται πριν το τέλος του 2012 σε αγορές όπως αυτές τις Νοτίου και Ανατολικής Ευρώπης αλλά και σε αρκετές ασιατικές. Το μεταξόνιο του είναι στα 2,65 μέτρα, και ο χώρος αποσκευών αγγίζει τα 506 λίτρα, ενώ ανάλογα με την αγορά θα χρησιμοποιεί τον κινητήρα βενζίνης VTi 97 ίππων. Σχεδιαστικά δείχνει πολύ ευχάριστο και αρκούντως ελκυστικό.
Εν τω μεταξύ, μόλις προχθες η Citroen ανακοίνωσε και το νέο C4 L, ένα επίσης νέο σεντάν λίγο μεγαλύτερο όμως από το C-Elysee, το οποίο αφορά ακόμη λιγότερες αλλά ιδιαίτερα σημαντικές αγορές, ενώ θα κατασκευάζεται εκεί όπου και θα πωλείται. Δηλαδή στη Wuhan της Κίνας (έως το τέλος του 2012), και στην Kaluga της Ρωσίας (πρώτο εξάμηνο του 2013). Η γαλλική φίρμα τονίζει πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του θα είναι η άνεση στους επιβάτες και το υψηλό επίπεδο εξοπλισμού που θα περιλαμβάνει έως και GPS με οθόνη αφής, κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα keyless start. Από πλευράς κινητήρων θα υπάρχει επιλογή μεταξύ συνόλων βενζίνης απόδοσης 135, 150 και 170 ίππων.
Σε κάθε περίπτωση, το δικό μας ενδιαφέρον εντοπίζεται σαφώς περισσότερο στο C-Elysee το οποίο ΙΣΩΣ να το δούμε και στην ελληνική αγορά, μετά το επίσημο ντεμπούτο του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου που θα γίνει στο Παρίσι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Aνανεωμένο Fiat Linea

Το Fiat Linea ανανεώθηκε και πλέον επιστρέφει στην ελληνική αγορά για να προσφέρει ένα οικονομικό πακέτο μετακίνησης στο σύγχρονο οικογενειάρχη αλλά και όσους αρέσκονται στη λογική 3 όγκων των σεντάν. Το ανανεωμένο μοντέλο της Fiat έρχεται με αλλαγές σε συγκεκριμένα σημεία του αμαξώματός του σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, που του προσδίδουν μια πιο μοντέρνα εικόνα. Ξεχωρίζει λοιπόν ο νέος εμπρόσθιος προφυλακτήρας, ο οποίος φέρνει αρκετό περισσότερο χρώμιο, μεγαλύτερη εισαγωγή από πριν, αλλά και νέους στρογγυλούς προβολείς ομίχλης. Ραφιναρισμένη είναι και η γρίλια της μάσκας, η οποία χρησιμοποιεί και αυτή περισσότερο χρώμιο για να τονίσει τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα του Linea.
Το ανανεωμένο Linea διατίθεται στην Ελληνική αγορά αποκλειστικά και μόνο με τον 1,3 Multijet πετρελαιοκινητήρα της Fiat. Στην περίπτωση μάλιστα του Ιταλικού σεντάν, θα δούμε και την έκδοση των 95 ίππων, με αυξημένη ροπή 200 Nm διαθέσιμη μόλις από τις 1.500 σ.α.λ. Σε συνδυασμό με μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων, το μοτέρ αυτό προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις, με το 0-100 χλμ./ώρα να έρχεται σε 13,8 δλ. και την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 170 χλμ./ώρα. Μεγάλο προσόν βέβαια του μοτέρ αυτού αναμένεται να είναι η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, με τη Fiat να ανακοινώνει μέση κατανάλωση 4,9 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 129 γρ./χλμ.
Το ανανεωμένο Fiat Linea έχει ξεκινήσει ήδη τις πωλήσεις του στην ελληνική αγορά και θα προσφερθεί σε μία μόνο εξοπλιστική έκδοση με την ονομασία «Urban». Στάνταρ η έκδοση αυτή θα έχει μεταξύ άλλων, 4 αερόσακους, 2 ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικούς καθρέπτες, air condition, προβολείς ομίχλης και ηχοσύστημα με ράδιο-CD με Mp3 και χειριστήρια στο τιμόνι.

Mercedes-Benz Citan

Φέρνοντας στο νου τα Vito, Sprinter και Vario, τι ήταν αυτό που έλειπε από την γκάμα επαγγελματικών της Mercedes; Ένα μικρότερο van, για να αντιμετωπίσει καθιερωμένους παίκτες, όπως είναι τα Fiat Doblo, Opel Combo, Renault Kangoo, VW Caddy κ.ά. Την αποστολή αυτή θα αναλάβει από τον ερχόμενο Νοέμβριο το νέο Citan, το οποίο διαθέτει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει, προτάσσοντας κατά κύριο λόγο την αξιοπιστία του αστεριού και τις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές πώλησης, με την έκδοση Van να ξεκινά από 16.646 ευρώ και την επιβατική έκδοση Crew από 18.132 ευρώ. Μάλιστα έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως οι τιμές πώλησης είναι ανταγωνιστικές ακόμη και απέναντι στο πιο ταπεινό και συγγενές Renault Kangoo, μια και το Citan διαθέτει από τη βασική του έκδοση ηλεκτρικά παράθυρα, κλιματισμό, ηχοσύστημα, σύστημα ABS+ESP, αερόσακους, σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης στην ανηφόρα κτλ.
Το Citan αποδεικνύει πως ακόμη και ένα μοντέλο με επαγγελματικό χαρακτήρα μπορεί να διαθέτει δυναμική εμφάνιση, δίχως να δείχνει αδιάφορο και άχαρο. Η ευμεγέθης μάσκα, με το αστέρι να δεσπόζει στο μέσο της, αναμένεται να αποτελέσει συχνό φαινόμενο στους ελληνικούς δρόμους, μια και το Citan προσφέρεται σε ευρεία γκάμα αμαξωμάτων -με μήκος από 3,937 έως 4,705 μέτρα– και εκδόσεων κινητήρων.
Από πλευράς κινητήρων, στην ελληνική αγορά το Citan θα διατίθεται στις εκδόσεις 109 CDI και 111 CDI, με κινητήρα turbo-diesel χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με απόδοση 90 και 110 ίππους και ροπή 200 και 240 Nm αντίστοιχα, που συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων. H Citan 112 είναι τούρμπο υπερτροφοδοτούμενη 1,2 λίτρων, με ισχύ 114 ίππους, ροπή 190 Nm και με εξάρι κιβώτιο, ενώ στο πλαίσιο της τεχνολογίας BlueEfficiency υπάρχει και σύστημα stop/start, προς όφελος της κατανάλωσης κάθε φορά που το αυτοκίνητο απενεργοποιείται. Σημειώστε πως αρχές Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η έκδοση 109 CDI, ενώ οι υπόλοιπες αναμένονται την άνοιξη.

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Renault Clio 0,9 Energy TCe

Πρόκειται για ένα από τα επιτυχημένα μοντέλα της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Το Renault Clio πήρε τη σκυτάλη από το θρυλικό 5άρι και έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να πάει το μύθο του παρακάτω. Μετά από τρεις γενιές, 22 χρόνια και 12.000.000 πωλήσεις, το Clio 4ης γενιάς είναι εδώ με περίσσια αυτοπεποίθηση για να κατακτήσει την πιο δημοφιλή κατηγορία όχι μόνο της ελληνικής αγοράς αλλά και της ευρωπαϊκής.
Ο στόχος αυτός μόνο εύκολος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αλλά το νέο Clio έχει έρθει «διαβασμένο», τόσο στο θέμα της εμφάνισης, όσο και σε αυτόν της τεχνολογικής αρτιότητας σε όλους τους τομείς. Δοκιμάζοντας την έκδοση με τον καινούριο 0,9 TCe τούρμπο κινητήρα της Renault, επιβεβαιώνουμε ότι οι υψηλές προσδοκίες έχουν βάση.
Το Clio 4ης γενιάς είναι το πρώτο μοντέλο της Renault που εφοδιάζεται με τον ολοκαίνουριο 3κύλινδρο κινητήρα της εταιρείας. Πρόκειται για κινητήρα με turbo και άμεσο ψεκασμό καυσίμου στον κύλινδρο με στόχο τη μέγιστη απόδοση και την οικονομία καυσίμου από μόλις το 0,9 λίτρο. Το μοτέρ αποδίδει 90 ίππους και 135 Nm, νούμερα που κρίνονται εξαιρετικά για τη χωρητικότητα των κυλίνδρων. Στην πράξη, το μοτέρ εντυπωσιάζει με την πολιτισμένη και αθόρυβη λειτουργία του. Κατά τη χρήση απουσιάζουν παντελώς οι κραδασμοί και το κροτάλισμα σε όλο το φάσμα των στροφών. Στις χαμηλές στροφές, η λειτουργία του είναι αρκετά αποδοτική, ενώ ψηλά δεν έχει πολλά αποθέματα ισχύος. Συνδυάζεται με ένα χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων που έχει μακριά κλιμάκωση και το οποίο βοηθάει, κυρίως, στην κατανάλωση, αλλά έχει λίγο «ξύλινη» αίσθηση. Ο συνδυασμός των δύο, σε συνάρτηση με το ελαφρύ αμάξωμα του Clio (γύρω στον 1 τόνο), προσφέρει καλές επιδόσεις με τα κριτήρια της κατηγορίας. Ακόμα ένα πλεονέκτημα του κινητήρα είναι η οικονομία καυσίμου που προσφέρει. Η Renault ανακοινώνει μια μέση τιμή της τάξης των 4,3 λτ./100 χλμ., που είναι από τις πιο χαμηλές στην κατηγορία, ενώ οι εκπομπές καυσαερίων CO2, στην έκδοση Ecoleader της δοκιμής, είναι μόνο 99 γρ. /χλμ. Έτσι, το Clio απαλλάσσεται των τελών κυκλοφορίας. Η οικονομία αυτής της τάξης επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του συστήματος Start &Stop, που λειτουργεί με μεγάλη ακρίβεια, αλλά και του προαιρετικού συστήματος Eco. Αυτό ρυθμίζει τη λειτουργία του κινητήρα, αλλά και των περιφερειακών συστημάτων του (βλ. κλιματισμός) με στόχο τη βέλτιστη οικονομία.

ΜΙΝΙ Paceman JCW

Πρόσφατα, η ΜΙΝΙ παρουσίασε το 7ο μέλος της γκάμας της οικογένειάς της, το οποίο κατατάσσεται στην φρέσκια κατηγορία των SAV (Sports Activity Vehicle). Ο λόγος για το νέο MINI Paceman, το οποίο είναι ουσιαστικά η 3θυρη έκδοση του Countryman. Όπως ήταν αναμενόμενο, η γερμανική φίρμα παρουσίασε και τη δυνατή έκδοση του Paceman, την John Cooper Works, με την πιο «απειλητική» εμφάνιση. Μυώδες εμφανισιακά, το ίδιο ρετρό σχεδιαστικά στο εσωτερικό του, με μικρές αναβαθμίσεις και οδική συμπεριφορά βελτιωμένη σε σχέση με την απλή έκδοση. Ο κινητήρας με τον οποίο εφοδιάζεται το Paceman JCW είναι ο ίδιος με αυτόν του Countryman JCW, δηλαδή ο υπερτροφοδοτούμενος 1,6 λτ. με 215 ίππους και 280 Nm ροπής (300 Nm στη στιγμιαία υπερπλήρωση).
Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά μέχρις στιγμής, αλλά εικάζουμε ότι οι επιδόσεις του θα είναι ελάχιστα καλύτερες από αυτές του 4πορτου μοντέλου, όπως το 0-100 χλμ./ώρα που χρειάζεται 7 δλ. και η τελική του ταχύτητα πιθανόν να φτάνει τα 225 χλμ./ώρα.

Toyota Yaris 1,4 D-4D

Δικαιώνοντας τη θέση του ως ένα από τα best-seller μοντέλα της ελληνικής αγοράς, το Toyota Yaris είναι και το Νούμερο 1 στην αξιολόγηση του auto Τρίτη για την κατηγορία των μικρών μοντέλων με κινητήρα έως 1.400 κ.εκ. Μάλιστα, η βαθμολόγηση αυτή αφορά στην άκρως επίκαιρη πετρελαιοκίνητη έκδοση του μοντέλου, η οποία εφοδιάζεται με τον 4κύλινδρο 1,4 λίτρων diesel κινητήρα των 90 ίππων. Ο κινητήρας αυτός, με τη βοήθεια και του σωστής κλιμάκωσης μηχανικού κιβωτίου των 6 σχέσεων, προσδίδει στο Yaris πολύ καλές επιδόσεις, ενώ παράλληλα, φροντίζει ώστε να διατηρεί χαμηλά τις απαιτήσεις του σε καύσιμο. Από εκεί και πέρα, στους περισσότερους τομείς της βαθμολόγησής μας το Yaris βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, διαθέτοντας πολύ καλούς χώρους, στιβαρή κατασκευή στο εσωτερικό και πολύ καλή εργονομία, ενώ και η ανάρτησή του συνδυάζει επιτυχημένα την οδική ασφάλεια με την άνεση. Ουσιαστικά, αυτό που του αφαιρεί περαιτέρω πόντους είναι η «τσιμπημένη» του τιμή, αφού το κόστος χωρίς έκπτωση είναι 15.520 ευρώ.

Fiat Punto 2012 1,3 MTJ

Η ανανεωμένη εκδοχή του Fiat Punto Evo, το Fiat Punto 2012 λανσαρίστηκε πριν λίγους μήνες στην Ελλάδα προσφέροντας μια φρεσκαρισμένη και ελαφρώς πιο νεανική αισθητική. Και μεταξύ των διαθέσιμων εκδόσεών του, αυτή με τον 1,3 diesel Multijet II κινητήρα των 85 ονομαστικών ίππων ξεχωρίζει για τη χαμηλή της κατανάλωση και παράλληλα, είναι σε θέση να κινήσει με άνεση το μικρό αυτοκίνητο της Fiat. Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, το Punto 1,3 MTJ δε διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες εκδόσεις του μοντέλου και έτσι, παραμένει σταθερό στο δρόμο, ευχάριστο οδηγικά και με πολύ καλή άνεση. Η σχεδίασή του, ύστερα από το πρόσφατο facelift είναι ακόμη πιο νεανική, τόσο στο αμάξωμα, όσο και στο εσωτερικό. Στους χώρους τέλος, το Punto είναι ένα από τα πιο ευρύχωρα μικρά της κατηγορίας του για τους επιβάτες του, με το πορτ-μπαγκάζ να έχει ικανοποιητική χωρητικότητα 275 λτ.

Mercedes B-Class

Ακόμη και στις πλέον πολυτελείς μάρκες, η ελληνική αγορά είναι φθηνότερη της Ευρώπης, έστω και με ποσά χαμηλότερα των υπολοίπων μοντέλων. Ενδεικτικό παράδειγμα εδώ αυτό της Mercedes B-Class, η οποία στη χώρα μας και παρά τις γνωστές φορολογικές επιβαρύνσεις, είναι ελαφρώς φθηνότερη από την αγορά της Γερμανίας. Στις εκδόσεις που εξετάσαμε, ο Έλληνας αγοραστής αποκτά την έκδοση B 180 BlueEFFICIENCY με τον 1,6 turbo βενζινοκινητήρα των 122 ίππων, φθηνότερα κατά 758 ευρώ έναντι του Γερμανού.
Αντίστοιχα, στη diesel έκδοση με τον υψηλότερου κυβισμού (1,8 λτ.) κινητήρα της Mercedes B 200 CDI BlueEFFICIENCY, η τιμή της έκδοσης αυτής είναι φθηνότερη κατά 916 ευρώ σε σχέση με τη Γερμανία. Και αυτό συμβαίνει παρά τον υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης, από το τέλος ταξινόμησης (30%) που έχει η έκδοση αυτή έναντι μιας με μοτέρ 1,4-1,6 λίτρων.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

BMW M6 GranCoupe

Η BMW αποκάλυψε τη νέα M6 GranCoupe, η οποία σχεδιάστηκε –σύμφωνα με τη βαυαρική εταιρεία- με στόχο να αποτελέσει το απόλυτο σπορ sedan μοντέλο. Η νέα BMW M6 GranCoupe διαθέτει ένα πολύ «επιθετικό» κουστούμι, το οποίο αποτελείται από νέο εμπρός προφυλακτήρα, επανασχεδιασμένα πλαϊνά μαρσπιέ και ένα πίσω διαχύτη από μίγμα ανθρακονήματος και ειδικό ενισχυμένο πλαστικό (CFRP). Ο διαχύτης φιλοξενεί 4 απολήξεις του συστήματος εξαγωγής, ενώ με το ίδιο υλικό (CFRP) είναι κατασκευασμένη και η εντυπωσιακή μαύρη οροφή. Ακόμα, το γερμανικό μοντέλο πατάει πάνω σε 20 ιντσών ζάντες ελαφρού κράματος.
Στο εσωτερικό της οι αλλαγές είναι περιορισμένες, αλλά συνδυάζει με επιτυχία το δερμάτινο σαλόνι με την ντυμένη από αλκαντάρα οροφή. Επίσης διαθέτει το γνώριμο τιμόνι του τμήματος «Μ» και στην προαιρετική επιλογή του υποψήφιου αγοραστή βρίσκονται τα προγράμματα των καθισμάτων «Μ», καθώς το GPS Navigator και το ηχοσύστημα της Bang & Olufsen.
Κάτω από το καπό της Μ6 GranCoupe καρτερεί υπομονετικά ένας διπλά υπετροφοδοτούμενος V8 4,4 λτ. κινητήρας 560 ίππων και 680 Nm ροπής, να ξεκινήσει από στάση και να αγγίξει τα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,2 δλ. Το κιβώτιο που θα βοηθήσει για αυτή την επίδοση είναι ένα αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα, ωστόσο όσοι δεν είναι ευχαριστημένοι μπορούν με ένα πακέτο αναβάθμισης της «Μ» να ανεβάσουν την τελική στα 305 χλμ./ώρα. Όσον αφορά στην αυτονομία, το εκρηκτικό sedan καταναλώνει 9,9 λτ./100 χλμ. και οι εκπομπές ρύπων CO2 βρίσκονται στα 232 γραμ./χλμ.
Εκτός από τον δυνατό κινητήρα, η M6 GranCoupe εξοπλίζεται και με μια βελτιωμένη σπορ ανάρτηση, αναβαθμισμένο σύστημα διεύθυνσης, καθώς και με το διαφορικό της «Μ». Στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχουν τα κεραμικά φρένα για μείωση του συνολικού βάρους, καθώς και για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην υψηλή θερμοκρασία.
Οι πωλήσεις της BMW M6 GranCoupe θα ξεκινήσουν το Μάιο στη γερμανική αγορά με την τιμή να ξεκινάει από τα 128.800 ευρώ.

VW up! eco

Το VW up! γίνεται ακόμα πιο οικονομικό και οικολογικό με τη γερμανική φίρμα να ανακοινώνει τη νέα έκδοση eco που θα έχει την επιλογή να καταναλώνει είτε φυσικό αέριο είτε βιομεθάνιο.
Η VW ανακοίνωσε τη νέα έκδοση για το μίνι μοντέλο της, up!, που θα έχει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και θα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Το VW up! eco θα διατίθεται σε 3θυρο ή 5θυρο αμάξωμα και θα εφοδιάζεται με τον γνώριμο 3κύλινδρο 1.000άρη κινητήρα, ο οποίος δέχτηκε την κατάλληλη μετατροπή για να επιτρέπει την καύση με φυσικό αέριο. Η απόδοση του κινητήρα παραμένει στους 68 ίππους και 90 Nm ροπής, ενώ η επιτάχυνσή του καταγράφεται στα 16,3 δλ για το 0-100 χλμ./ώρα. 
Για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η αυτονομία του μίνι μοντέλου, εξοπλίστηκε με τα συστήματα start/stop, ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση και ελαστικά χαμηλής αντίστασης. Η μέση κατανάλωση του φυσικού αερίου είναι 2,9 λτ./100 χλμ. και οι ρύποι του CO2 είναι 79 γραμ./χλμ.
Επίσης, το αυτοκίνητο διαθέτει 3 διαφορετικά ρεζερβουάρ, 2 για φυσικό αέριο και 1 για βενζίνη, επιτρέποντας στο up! να διανύσει 380 χλμ. με τα δύο και 220 χλμ. με το ένα αντίστοιχα. Όσον αφορά στην τιμή, το VW up! θα κοστολογείται περίπου 12.950 ευρώ στη γερμανική αγορά.

Seat Mii 1.0

H ένταξη της SEAT στο VW Group αποδίδει καρπούς και στη δημοφιλή κατηγορία των μίνι. Σε μία κατηγορία που η ισπανική εταιρεία δε συμμετείχε εδώ και πολλά χρόνια, ξεκινάει τώρα με το Mii που αποτελεί το αδελφό μοντέλο των πρόσφατα παρουσιασμένων VW up! και Skoda Citigo. Παρά τα κοινά γνωρίσματα που έχει το Mii με τα άλλα δύο μοντέλα, η τοποθέτησή του στην αγορά είναι, σύμφωνα με την εταιρεία, διαφορετική, αφού το SEAT Mii καλείται να αποτελέσει το σπορτίφ κομμάτι της ομοούσιας τριάδας.
Το Mii εξοπλίζεται με έναν 3κύλινδρο κινητήρα 1 λίτρου, 60 ίππων και 95 Nm ροπής, με καταγωγή από το group της VW. O κινητήρας αυτός έχει ως χαρακτηριστικό την πολιτισμένη λειτουργία του, όπως προκύπτει και από τις μετρήσεις θορύβου, παρά την ύπαρξη τριών κυλίνδρων που συνήθως συνεπάγεται κραδασμούς.
Οι επιδόσεις που προσφέρει στο ελαφρύ (930 κιλά) SEAT είναι ανώτερες του μέσου όρου της κατηγορίας, ειδικά όσον αφορά στις επιταχύνσεις εν κινήσει. Αρωγός του σε αυτό η σχετικά σφιχτή κλιμάκωση του 5τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου, που έχει ευχάριστη αίσθηση και είναι ακριβές στις γρήγορες αλλαγές. Από πλευράς κατανάλωσης, η μέση τιμή που ανακοινώνει η SEAT, των 4,5 λτ./100 χλμ. είναι απολύτως ανταγωνιστική και μπορεί να επιτευχθεί από τον οδηγό σε μικτές συνθήκες κίνησης.

Mitsubishi Space Star

Το Space Star (Mirage σε άλλες αγορές) αντικαθιστά το Colt στη γκάμα της Mitsubishi, ακολουθώντας μια εντελώς νέα λογική που δίνει έμφαση στον περιορισμό του βάρους, το downsize του κινητήρα και τις πιο compact διαστάσεις. Το πάτωμα του νέου μοντέλου είναι καινούργιο, οι διαστάσεις πιο μικρές από ποτέ (π.χ. μήκος μόνο 3,71 μέτρα) και το βάρος το λιγότερο δυνατό (από 845 κιλά). Σε συνδυασμό με τον πολύ καλό αεροδυναμικό συντελεστή του αμαξώματος (cd:0,27) και τους νέους κινητήρες 1,0 και 1,2 λίτρων (71 και 80 PS) με σύστημα αυτόματου start/stop (AS&G), το νέο Mirage έχει μέση κατανάλωση μόνο από 4,0 λτ./100 χλμ. και εκπομπές CO2 μόλις από 92 γρ./χλμ.
Από την άλλη βέβαια, η σχεδίαση που επέλεξε η Mitsubishi είναι υπέρ το δέον συγκρατημένη, ενώ οι επιδόσεις είναι απλά ικανοποιητικές (13,6 δλ. για το 0-100 χμ./ώρα στο 1.000άρι). Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι απίθανο να το δούμε στην ελληνική αγορά, το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Audi RS6 Avant 2013

To Audi RS6 Avant συστήνεται ως ένα "υψηλών επιδόσεων sportscar για καθημερινή χρήση" και φαίνεται να διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά σε επίπεδο εμφάνισης, αλλά και τεχνικών χαρακτηριστικών που να στοιχειοθετούν τον παραπάνω ισχυρισμό.
Εξωτερικά η έκδοση RS6 ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά χάρη στην παρουσία στοιχείων όπως οι μεγαλύτεροι αεραγωγοί, οι λεπτομέρειες από αλουμίνιο και η σκούρα κυψελοειδής γρίλια με το σήμα quattro στο μπροστινό τμήμα. Πίσω, το sport του προσανατολισμό σηματοδοτούν η αεροτομή, οι διπλές απολήξεις της εξάτμισης και ο νέος αεροδυναμικός διαχύτης σε γυαλιστερό μαύρο χρώμα. Την εικόνα του συμπληρώνουν οι τροχοί των 20 ιντσών.  
Κάτω από τις επιφάνειες του πρακτικού sportscar βρίσκεται ένας διπλά υπερτροφοδοτούμενος V8 με χωρητικότητα 4,0 λίτρων με απόδοση 560 ίππων και 700 Nm ροπής. Συνδυάζεται με κιβώτιο οχτώ σχέσεων tiptronic το οποίο με τη συνδρομή του συστήματος quattro, μεταδίδει την κίνηση και στους τέσσερις τροχούς του Audi RS6 Avant, διαχειριζόμενο την κατανομή της ροπής αναλόγως με τις συνθήκες. Ως αποτέλεσμα το RS6 Avant επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 3,9 δευτερόλεπτα ενώ η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τα 250 χλμ./ώρα ή ακόμα και τα 305 χλμ./ώρα με την επιλογή προαιρετικού πακέτου Dynamic Plus.  
Παράλληλα με τις υψηλές επιδόσεις το Audi RS6 διαθέτει μια σειρά τεχνολογιών που να περιορίζουν το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά κατά περίπου 40%. Σε αυτές συγκαταλέγονται το σύστημα start/stop αλλά και η τεχνολογία απενεργοποίησης κυλίνδρων που, διακόπτει τη λειτουργία των μισών –τεσσάρων στη συγκεκριμένη περίπτωση- κυλίνδρων του κινητήρα, όταν δεν απαιτείται η συνδρομή τους. Ως αποτέλεσμα το μέγεθος κατανάλωσης του RS6 περιορίζεται σε 9,8 λίτρα/100 χλμ. Παράλληλα με τις αυξημένες επιδόσεις το RS6 διαθέτει και μια σειρά από αναβαθμισμένα στοιχεία που καλούνται την καλύτερη διαχείριση της γενναιόδωρης ισχύος του στο δρόμο. Σε αυτά συγκαταλέγονται η ρυθμιζόμενη αερανάρτηση η οποία μειώνει το ύψος της κατά δύο εκατοστά και το υψηλών επιδόσεων σύστημα πεδησης.

Το 2013 τα Jeep Patriot & Compass

Ο διευθύνων σύμβουλος της Jeep, Mike Manley, αποκάλυψε μερικά νέα στοιχεία σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια και τα ανανεωμένα μοντέλα που αναμένονται από την αυτοκινητοβιομηχανία. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η Jeep επιβεβαίωσε ότι ένα νέο Grand Cherokee εφοδιασμένο με εξελιγμένο πετρελαιοκινητήρα θα βρίσκεται στο Σαλόνι της Βόρειας Αμερική. Χωρίς πολλές λεπτομέρειες από επίσημες πηγές, αυτό που διέρρευσε ήταν ότι η ευρωπαϊκή έκδοση του Jeep Grand Cherokee θα εφοδιάζεται με έναν υπερτροφοδοτούμενο V6 3λιτρο κινητήρα, ο οποίος θα διατίθεται με δύο αποδόσεις: 190 ίππους και 440 Nm ροπής και με 241 ίππους και 550 Nm.
Το στέλεχος της Jeep αποκάλυψε επίσης, ότι στο δεύτερο τετράμηνο του επόμενου έτους θα παρουσιαστούν και οι ανανεωμένες εκδόσεις των Patriot και Compass. Ακόμα, μέσα στο 2013 περιμένουμε και την επίσημη παρουσίαση του διάδοχου του Liberty (Cherokee), το οποίο θα πωλείται προς το παρόν στην αμερικάνικη αγορά.
 

Σταμάτησε προσωρινά η παραγωγή του Fisker Karma

Η Fisker έχει σταματήσει προσωρινά τη παραγωγή του Karma αφού η A123 Systems, η εταιρία που τροφοδοτεί με μπαταρίες την Fisker, έχει κυρήξει πτώχευση. Ο CEO της εταιρίας Tony Posawatz δήλωσε ότι η παραγωγή σταμάτησε επειδή έμειναν από μπαταρίες και περιμένουν να δούνε το τι θα γίνει με την εταιρία ώστε να αποφασίσουν το τι θα κάνουν. Μια ενδεχόμενη αλλαγή προμηθευτή μπαταριών θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις, αφού οι καινούργιες μπαταρίες πρέπει ελεγχθούν και να αξιολογηθούν για περίπου έναν χρόνο. Στις σχετικές ειδήσεις, ο πρώην επικεφαλής παγκόσμιου marketing της GM, Joel Ewanick, έγινε ο νέος επικεφαλής παγκόσμιων πωλήσεων και marketing της Fisker.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Audi A8 Hybrid

H Audi εκμεταλλεύεται πλήρως την υβριδική τεχνολογία και τα οφέλη της, εφοδιάζοντας το πολυτελές saloon της με ηλεκτροκινητήρα, προσφέροντας πιο οικονομική κατανάλωση και χαμηλές εκπομπές ρύπων, χωρίς να επηρεάζονται στο ελάχιστο οι επιδόσεις.
Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε και επίσημα την παραγωγή της υβριδικής έκδοσης του Α8, η οποία αναμένεται την επόμενη χρονιά. Αισθητικά, δεν πρόκειται να έχει καμία διαφορά από τις συμβατικές εκδόσεις, με την μόνη διαφορά και πιο σημαντική βέβαια, να βρίσκεται κάτω από το καπό ή καλύτερα στο πορτμπαγκάζ. Το πολυτελές μοντέλο λοιπόν, θα εφοδιάζεται με το γνωστό κινητήρα 2.0 λίτρων TFSI των 211 ίππων και έναν ηλεκτροκινητήρα 54 ίππων που είναι τοποθετημένος κάτω από το χώρο αποσκευών. Ο τελευταίος ζυγίζει 37,6 κιλά και μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, βοηθώντας το αυτοκίνητο να αναπτύξει ταχύτητα έως 100 χλμ./ώρα. Ο συνδυασμός και των δύο κινητήρων, προσφέρει μέγιστη απόδοση 245 ίππων και 480 Nm ροπής, με τις εκπομπές ρύπων CO2 να είναι μόλις στα 148 γρ./χλμ.
Σε full mode κατάσταση, επιταχύνεται από 0-100 χλμ./ώρα σε 7,7΄΄ και η τελική ταχύτητα φθάνει τα 235, με την κίνηση να μεταδίδεται στους τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων. Για ανέσεις, πολυτέλεια και αίσθηση στο δρόμο δεν χρειάζεται να αναφέρουμε, αφού πρόκειται από τα καλύτερα αυτοκίνητα στην κατηγορία του. Όσο για την τιμή του, θα ανακοινωθεί αργότερα, ωστόσο αναμένεται να είναι αρκετά πιο υψηλή από την βασική έκδοση, γι αυτό και θα προτιμηθεί από επιχειρηματίες και φυσικά βουλευτές!

Smart Fortwo Electric Drive

Αν το Smart αποτελεί το ιδανικό αυτοκίνητο για την κίνηση στην πόλη, άλλο τόσο λογική είναι και μια ηλεκτρική παραλλαγή του. Κι αυτό, γιατί δεδομένου του περιορισμού που θέτει η συγκεκριμένη τεχνολογία ως προς την εμβέλεια που μπορεί να επιτευχθεί, εκ των πραγμάτων ο ρόλος του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην παρούσα φάση της εξέλιξής του, περιορίζεται στις αστικές μετακινήσεις.
 Από τη δοκιμαστική χρήση της προηγούμενης γενιάς του αυτοκινήτου, η εταιρεία κατέγραψε τις εντυπώσεις των περίπου 500 κατόχων, που από τη μια απολάμβαναν καθημερινά τις ευκολίες της ηλεκτροκίνησης, όπως η ομαλή λειτουργία του κινητήριου συνόλου με την άφθονη ροπή και φυσικά το ελάχιστο κόστος μετακίνησης – περί τα 2-3 ευρώ ανά «φουλάρισμα», ενώ οι όποιες ενστάσεις τους δεν εντοπίζονταν τόσο στο θέμα της εμβέλειας, όσο στην περιορισμένη τελική ταχύτητα και την επιτάχυνση στις υψηλές ταχύτητες. Το νέο Smart ed φέρει βελτιώσεις σε όλα τα χαρακτηριστικά της κίνησής του. Έτσι, οι επιδόσεις είναι συνολικά βελτιωμένες, τόσο όσο αφορά την επιτάχυνση (με τα 100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 11,5 δλ.), όσο και στην τελική ταχύτητα που από τα 100 σκαρφάλωσε στα 125 χλμ./ώρα. Αντίστοιχα καλύτερη είναι και η αυτονομία, που αγγίζει τα 145 χλμ., αριθμός εξαιρετικός για ένα όχημα πόλης.
Αν για την παρουσίαση του Smart ed της προηγούμενης γενιάς η εταιρεία επέλεξε το Λονδίνο, αυτή τη φορά ήταν το Βερολίνο που φιλοξένησε τους δημοσιογράφους που κλήθηκαν να πάρουν μια μικρή γεύση του αυτοκινήτου. Σε μια κυκλική διαδρομή περίπου 15 χλμ. που περνούσε από όλα τα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης χρησιμοποιήσαμε λιγότερο από το 10% της ενέργειας της μπαταρίας, κάτι που σημαίνει ότι η εμβέλεια του αυτοκινήτου πράγματι μπορεί να φτάσει τα 150 χλμ. Η πλήρης φόρτιση των μπαταριών του αυτοκινήτου μπορεί να γίνει από το οικιακό δίκτυο μέσα σε 7 ώρες, χρόνος που περιορίζεται σε μία μόλις ώρα με τη χρήση ταχυφορτιστή.

Chevrolet Silverado

Στην έκθεση SEMA (Specialty Equipment Market Association), η οποία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Las Vegas των ΗΠΑ, η Chevrolet παρουσίασε ένα από τα πιο εντυπωσιακά τετρακίνητα οχήματα της. Πρόκειται για το Silverado ZR2, το οποίο εντυπωσιάζει τόσο σχεδιαστικά όσο και μηχανικά.
Το θηριώδες Silverado ZR2 θα χρησιμοποιεί τον V8 κινητήρα της σειράς LS, ο οποίος με τη χρήση υπερτροφοδότη αποδίδει περί τους 550 ίππους! Οι εμπρός προφυλακτήρες, η μάσκα και το καπό, τα πλευρικά μαρσπιέ καθώς και η πίσω πόρτα, είναι φτιαγμένα από ανθρακονήματα, ενώ τα ελαφρά υλικά συνεχίζουν και στο εσωτερικό, με τα δερμάτινα καθίσματα να ξεχωρίζουν. Οι ζάντες 20 ιντσών της BBS συνδυάζονται με τα γιγαντίων διαστάσεων ελαστικά της Goodyear, τα οποία φτάνουν σε περίμετρο τις 35 ίντσες.  
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το Silverado ZR2 δεν θα βγει στην παραγωγή, αφού πρόκειται για ένα concept, πάνω στο οποίο όμως εξετάζονται λύσεις τις οποίες θα δούμε σε μελλοντικά Chevrolet.  Όπως χαρακτηριστικά επιβεβαίωσε και ο Brent Dewar διευθύνων σύμβουλος της Chevrolet: «Υπάρχουν πολύ περισσότερα σε αυτό το Silverado από την εντυπωσιακή εμφάνιση. Πολλά από τα μέρη του εξετάζονται για πιθανή χρήση σε μελλοντικά οχήματα».

KIA Picanto

Σε προκαλεί να το κοιτάξεις και το ακολουθείς με το βλέμμα σου όσο αυτό απομακρύνεται. Ψηλότερο και μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του δίνει το στίγμα του και υπόσχεται ομηρικές μάχες με τους ηγέτες της κατηγορίας Α (Fiat Panda, Smart Fortwo, Hyundai i10). 
Το 3κύλινδρο σύνολο των 998 κ.εκ. έχει εξελιχθεί με γνώμονα τη χαμηλή κατανάλωση και εκπομπή CO2, διαθέτοντας γι' αυτόν το λόγο σύστημα start-stop και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής. «Ροπάτο» από χαμηλά σε εξιτάρει να το τεστάρεις σε όλες τις συνθήκες και ακόμα και ο γνωστός ήχος του τρικύλινδρου συνόλου σου ακούγεται σαν μελωδία. Στα σαμαράκια οι αναπηδήσεις σου άφηναν είναι η αλήθεια ένα επιφώνημα έκπληξης, ενώ το τιμόνι ανταποκρινόταν άμεσα και ικανοποιητικά στις εντολές μας. 
Και ο κινητήρας LPG αποδεικνύεται αρκετά δυνατός, «ροπάτος» από χαμηλά αλλά και θορυβώδης ενώ ο 1,2 βενζίνης είναι ο ιδανικός για όσους έχουν ταξίδια πιο μακρινά να κάνουν.Κατά τα άλλα η μικτή κατανάλωση του νέου Picanto δεν ξεπερνά τα 5,0 lt/100 km. Θα έρθει στη χώρα μας, αρχικά ως 5θυρο, στις αρχές Ιουνίου και ένα μήνα αργότερα ως 3θυρο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η αρχική τιμή του θα κυμαίνεται στα 9.600 ευρώ. Θα περιλαμβάνονται έξι αερόσακοι, A/C και MP3, ηλεκτρικά παράθυρα κ.ά. Προσθέστε και την 7ετή εγγύηση που παρέχει πρώτη η ΚΙΑ και... αποφασίστε! Η έκδοση LPG θα είναι περίπου 1.200 ευρώ ακριβότερη.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Porsche Cayman

Η Porsche αποκάλυψε σε παγκόσμια πρεμιέρα την 3η γενιά της Cayman στο Σαλόνι του Λος Άντζελες, με τις πωλήσεις της στην ευρωπαϊκή αγορά να ξεκινούν από το Μάρτιο.
Η Cayman εξελίχθηκε εκ νέου με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα χαμηλότερη και μεγαλύτερη, ακόμα ελαφρύτερη και ταχύτερη, ακόμα αποδοτικότερη και ισχυρότερη. Το μεγαλύτερο μεταξόνιο, το φαρδύτερο μετατρόχιο και οι μεγαλύτεροι τροχοί αναβαθμίζουν τις οδηγικές επιδόσεις του "κεντρομήχανου"σπορ αυτοκινήτου.
Το νέο διθέσιο είναι – μετά την 911 Carrera και την Boxster – το τρίτο σπορ μοντέλο της Porsche που διαθέτει διαχρονικό σχεδιασμό αμαξώματος μειωμένου βάρους. Η νέα Cayman είναι έως και 30 χλγρ. ελαφρύτερη, ανάλογα με την έκδοση και το επίπεδο εξοπλισμού, ενώ καταναλώνει έως και 15% λιγότερο καύσιμο ανά 100 χλμ. σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο – παρά τον ισχυρότερο κινητήρα και τις βελτιωμένες οδηγικές της επιδόσεις.
Η νέα γενιά του διθέσιου "κεντρομήχανου" σπορ αυτοκινήτου παρουσιάζεται σε δύο κλασικές για την Porsche εκδόσεις: την Cayman και την Cayman S. Το βασικό μοντέλο διαθέτει έναν εξακύλινδρο κινητήρα μπόξερ 2,7 λίτρων, ισχύος 275 ίππων. Επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 5,4 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 266 χλμ./ώρα. Η κατανάλωση καυσίμου κυμαίνεται μεταξύ 7,7 και 8,2 λ./100 χλμ., ανάλογα με το κιβώτιο ταχυτήτων. Ο κινητήρας 3,4 λίτρων της Cayman S αποδίδει 325 ίππους, ενώ η καλύτερη δυνατή επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα είναι 4,7 δευτερόλεπτα. Η Cayman S έχει τελική ταχύτητα 283 χλμ./ώρα, ενώ η τιμή της κατανάλωσης καυσίμου κυμαίνεται μεταξύ 8,0 και 8,8 λ./100 χλμ., ανάλογα με το κιβώτιο ταχυτήτων.Και τα δύο σπορ coupé διαθέτουν στο βασικό τους εξοπλισμό εξατάχυτο χειροκινητο κιβώτιο ταχυτήτων. Το επτατάχυτο κιβώτιο Porsche Doppelkupplungsgetriebe (PDK) διατίθεται προαιρετικά, προσφέροντας καλύτερη επιτάχυνση και μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου.
Οι νέες Cayman και Cayman S θα βρίσκονται στην Ελλάδα τον ερχόμενο Μάρτιο με βασική τιμή 91.000 και 112.200 ευρώ αντίστοιχα.

Nissan Juke 1.5 dCi

Αντισυμβατικό, με σχεδιαστικές υπερβολές, αντικομφορμιστικό και αρκετά προχωρημένο από την εποχή του, το Juke είναι από τα αυτοκίνητα που μου αρέσουν επειδή κάνει τη διαφορά στο δρόμο. Παράλληλα είναι πολύ ενδιαφέρον οδηγικά, με σπορ στήσιμο που σε κάνει να νιώθεις ευχάριστα και σε παροτρύνει να κινηθείς σβέλτα. Συνυπολογίστε όλα αυτά στην έκδοση με τον 1.500άρη πετρελαιοκινητήρα της Renault, που αποδίδει 110 ολοζώντανους ίππους, και έχετε το ιδανικό Juke (έστω και αν κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ επιπλέον σε σχέση με το βενζινοκίνητο).  
Το μοτέρ είναι πολύ πιο ζωηρό απ’ ό,τι περιμένεις και το τράβηγμα είναι κάτι παραπάνω από έντονο (ειδικά στην προσθιοκίνητη έκδοση της δοκιμής μας η εμφάνιση του traction ήταν συχνή), αλλά χαμηλά υπάρχει ένα σκαλοπάτι ισχύος που σε εμποδίζει να μιλήσεις για στρωτή λειτουργία. Πάντως, οι ρεπρίζ είναι εξαιρετικές και ευνοούνται από την καλή κλιμάκωση του μηχανικού κιβωτίου με τις έξι σχέσεις, ενώ η κατανάλωση κυμαίνεται στα 6,5 λίτρα/100 χλμ.  
Η τιμή του πετρελαιοκίνητου προσθιοκίνητου Juke ξεκινά από 19.310 ευρώ (υπενθυμίζεται πως 4x4 υπάρχει μόνο με τον τούρμπο 1.600άρη βενζινοκινητήρα με τους 190 ίππους). Και αν οι πίσω, κάπως κλειστοφοβικοί χώροι σας προβληματίζουν, αν το πορτμπαγκάζ σας φαίνεται μικρό, στην περίπτωση του Juke τελικά αυτό που ίσως να μετρά περισσότερο είναι τι αρέσει σε εσάς ως οδηγό και αφήστε τους άλλους να λένε. Απλώς, love it or hate it!

Fiat Viaggio

Το Fiat Viaggio είναι το καινούργιο sedan αυτοκίνητο της Fiat, αρχικά για την αγορά της Κίνας στην οποία μάλιστα θα κατασκευάζεται. Έχει μήκος 4679mm, πλάτος 1850mm και μεταξόνιο 2708mm ενώ αν κάτι σας θυμίζει η σχεδίασή του τότε αυτό είναι το Dodge Dart.
Βάση και των δύο αποτελεί το πάτωμα της Alfa Romeo Giulietta  με το Dart να απευθύνεται στην Αμερική και το Viaggio αρχικά στην Κίνα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα δούμε το Fiat Viaggio και σε άλλες αγορές καθώς Ρωσία και Τουρκία έχουν αυξημένη ζήτηση για τέτοιου είδους αυτοκίνητα.
Σε ότι έχει να κάνει με την Κίνα το Fiat Viaggio θα εφοδιάζεται με τα γνωστά μοτέρ των 1.4 λίτρων με υπερτροφοδότηση και απόδοση 120ps και 150ps. Το κιβώτιο θα είναι το πολύ καλό TCT διπλού συμπλέκτη με τις έξι σχέσεις καθώς και ένα 5τάχυτο μηχανικό.

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Audi Α5 Coupe

H παράδοση της Audi έχει να κάνει με όμορφα και τεχνολογικά προηγμένα αυτοκίνητα. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε νέο μοντέλο το οποίο παρουσιάζει η γερμανική φίρμα αναμένεται με μεγάλο ενθουσιασμό τόσο από τον ειδικό Τύπο όσο και από το αγοραστικό κοινό. Μία τέτοια περίπτωση είναι και το Α5. Ένα αυτοκίνητο του οποίου η εμφάνιση αποτελεί ένα ιδανικό κοκτέιλ κομψότητας και δυναμισμού.
Η σχεδιαστική γλώσσα της εταιρείας με τις απαλές γραμμές κάνει την εμφάνισή της και στο Α5, το οποίο είναι ένα δίθυρο κουπέ μεγάλων διαστάσεων. Με το μήκος του να φτάνει τα 4,63 μέτρα, το πλάτος τα 1,85 και το ύψος τα 1,37, δεν μένει καμία αμφιβολία γα την άνεση που θα απολαμβάνουν οι τέσσερις τυχεροί επιβάτες ακόμα και στα μακρινά ταξίδια.
Προφανώς, στόχος της Audi είναι να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο Grand Tourer και όχι απλώς ένα όμορφο αυτοκίνητο. Το Α5 εφοδιάζεται με τους κινητήρες FSI και TDI του Volkswagen Group, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τη δυναμική και οικονομική λειτουργία τους. Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει εκδόσεις που αποδίδουν από 170 έως 265 ίππους.  Συγκεκριμένα, οι κινητήρες με τους οποίους θα διατίθεται το Α5 είναι οι, 1.8 TFSI με απόδοση 170 ίππων και 3.2 V6 FSI που αποδίδει 265 ίππους. Στη διάθεση του αγοραστικού κοινού διεθνώς θα είναι και δύο πετρελαιοκινητήρες. Ο 2.7 V6 TDI που αποδίδει 190 ίππους και ο 3.0 V6 TDI με απόδοση 240 ίππων. Οι πετρελαιοκινητήρες ήδη είναι σύμφωνοι με τους κανoνισμούς Euro 5 για τις εκπομπές ρύπων που θα ισχύουν στο μέλλον.




Renault Twingo

Το στιλ είναι αυτό που στην τελική μετρά. Και σε μία εποχή στην οποία όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να λανσάρουν κάτι ξεχωριστό, κάτι πρωτότυπο που να διαφέρει αλλά και να υλοποιεί τα "θέλω" του υποψήφιου αγοραστικού κοινού, η Renault έχει πάντοτε έτοιμη τη λύση.  
Το Τwingo είναι από τα πρώτα αυτοκίνητα που ξέφυγαν από το "τετραγωνισμένο" design στις αρχές τις δεκαετίας του '90. Έτσι, συνεχίζοντας την ίδια νοοτροπία, βλέπουμε το παρουσιαστικό του με ιδιαίτερα νεανική και σύγχρονη εμφάνιση, ευχάριστο design, ενώ η σπορ μάσκα κάνει αρκετά δυναμικό το μπροστινό τμήμα.
Μεγαλύτερο σε όλες του τις διαστάσεις, το μήκος του αμαξώματος φθάνει τα 3,6 μέτρα κάτι που σημαίνει ότι είναι αυτομάτως συγκρίσιμο με τα μοντέλα C1 (3.5 μέτρα) και C2 της Citroen (3,66 μέτρα), ενώ είναι μικρότερο, κατά 3,5 μόλις εκατοστά, από το Suzuki Swift.
Οι entry level εκδόσεις εξοπλίζονται με δύο βενζινοκινητήρες των 1.200 κ.εκ., με 60 και με 75 ίππους, καθώς και με ένα diesel των 1.500 κ.εκ. με απόδοση 65 ίππους. Για τους πιο "γρήγορους" όμως θα υπάρξει το Twingo GT με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.200 κ.εκ., ισχύος 100 ίππων.  Όπως είπαμε όμως, η Renault φροντίζει τόσο το μικρό της όσο και τους απαιτητικούς οδηγούς, γι' αυτό ετοιμάζει ήδη το Τwingo RS, με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα των 1.600 κ.εκ. να αποδίδει 130 ίππους, βάζοντας το πλέον στο ριγκ με το C2 VTS των 125 ίππων, το Swift Sport επίσης 125 ίππων, αλλά και με μικρό μειονέκτημα απέναντι στα Fiat 500 και Mitsubishi Colt CZT που φθάνουν τους 150 ίππους.


Nέες εκδόσεις VW Polo

Οι δύο νέες εκδόσεις Polo με την ονομασία «MATCH» και «R-LINE» διατίθενται αποκλειστικά με τον κινητήρα 1.2lt TSI 105ps σε συνδυασμό με μηχανικό κιβώτιο 6-σχέσεων ή προαιρετικά με κιβώτιο άμεσης αλλαγής ταχυτήτων DSG 7-σχέσεων. Ο συνδυασμός κινητήρα / κιβωτίων ταχυτήτων προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις (επιτάχυνση 0–100 km/h σε 9,7 δευτερόλεπτα, και τελική ταχύτητα 190 km/h) ενώ η κατανάλωση καυσίμου είναι 5,3lt/100km στο μικτό κύκλο και οι εκπομπές CO2 είναι 124 g/km.
 
Polo MATCH 
  • Σπορ καθίσματα εμπρός σε συνδυασμό ύφασμα / δέρμα
  • Δερμάτινο τιμόνι, μοχλό ταχυτήτων με γκρι ραφές και στοιχεία ματ αλουμινίου
  • Επένδυση κεντρικής κονσόλας σε ασημί απόχρωση
  • Επένδυση αλουμινίου με λογότυπο "MATCH" στο κατώφλι των θυρών
  • Επιγραφή "MATCH" στα εμπρός φτερά


Polo R-LINE:
  • Δερμάτινο πολύ-λειτουργικό τιμόνι με στοιχεία ματ αλουμινίου
  • Νέος εμπρός προφυλακτήρας με ενσωματωμένο spoiler
  • Εμπρός μάσκα σε μαύρο στιλπνό χρώμα με λογότυπο R-LΙΝΕ
  • Πλευρικά μαρσπιέ
  • Νέος πίσω προφυλακτήρας με διαχύτη
  • Αεροτομή οροφής
  • Ζάντες αλουμινίου 7Jx16 "Mallory" με ελαστικά 215/45 R16
  • Σπορ ανάρτηση (χαμηλωμένο πλαίσιο κατά 15χιλ)

Παράλληλα με την διάθεση των νέων εκδόσεων, το Polo τόσο με κινητήρες βενζίνης όσο και πετρελαίου προσφέρεται σε νέες μειωμένες τιμές με όφελος για τον πελάτη έως και -1.290€, αποτελώντας την πιο πολύτιμη επιλογή σε μια αγορά που αναζητά όσο ποτέ πραγματική αξία.
Συνυπολογίζοντας το όφελος της απόσυρσης, η τιμή έναρξης ενός 3θυρου Polo 1.2 70ps Trendline διαμορφώνεται στα €11.200, ενώ με τον κινητήρα πετρελαίου 1.2 TDI 75ps στα €12.910 αντίστοιχα.

Suzuki Splash

Μετά τη συνεργασία της με τη Fiat -θυμηθείτε τα SX4 και Sedici- η Suzuki "δίνει τα φώτα της" και στην Opel, προχωρώντας στην από κοινού παραγωγή των Splash και Agila. Ουσιαστικά, το Splash έρχεται να δημιουργήσει ένα νέο αγοραστικό κοινό για την ιαπωνική εταιρία, αφού δεν αντικαθιστά κανένα προηγούμενο Suzuki, παρ' όλο που το Ignis βρίσκεται στη δύση της καριέρας του.  
Παρατηρώντας τις πρώτες φωτογραφίες του Splash, διαπιστώνει κανείς τις έντονες ομοιότητες που έχει με το Opel Agila· ίδια μάσκα, φωτιστικά σώματα, προφυλακτήρες και προβολείς. Η δουλειά των Ιαπώνων μόνο τυχαία φυσικά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού ο σχεδιαστής Akira Kamio επισκέφθηκε μαζί με δέκα ακόμη σχεδιαστές για έξι μήνες την Ευρώπη, διαπιστώνοντας, όπως δήλωσε ο ίδιος, ότι οι Ευρωπαίοι αναζητούν τα πλεονεκτήματα ενός μεγαλύτερου αυτοκινήτου, χωρίς αυτό να έχει την όψη ή το σχήμα ενός επαγγελματικού. Με γνώμονα αυτό, οι διαστάσεις του αμαξώματος του Splash διαμορφώθηκαν στα 3,72 μέτρα σε μήκος, στα 1,7 μέτρα σε πλάτος και στα 1,6 μέτρα σε ύψος. Συγκριτικά, είναι όσο το Peugeot 1007, μικρότερο από το Renault Modus, με τρία εκατοστά μικρότερο μεταξόνιο από το Swift και κοντά στα i10 -πρώην Αtos- και Fiat Panda.  
Εις τα ενδότερα, το Splash αναδεικνύει κατά μία έννοια το δυναμισμό... του Swift και την πρακτικότητα ενός πολυμορφικού, ενώ, σωστά μαντέψατε, τόσο το Splash όσο και το Agila μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα. Η συνεργασία εκτείνεται φυσικά και στην γκάμα των κινητήρων, η οποία χαρακτηρίζεται από μικρά "μεγέθη", μειωμένη κατανάλωση καυσίμου αλλά και εκπομπές ρύπων. Συγκεκριμένα, το Splash θα είναι διαθέσιμο με δύο τρικύλινδρους βενζινοκινητήρες: τον μικρότερο των 1.000 κ.εκ. με απόδοση 65 ίππους και τον μεγαλύτερο των 1.200 κ.εκ. με ισχύ 85 ίππους. Την σειρά των κινητήρων συμπληρώνει ένας diesel υπερτροφοδοτούμενος με χωρητικότητα 1.300 κ.εκ. και απόδοση 75 ίππων. Το εν λόγω μοτέρ κατασκευάζεται στην Ινδία από την GM, σε αντίθεση με τα δύο μοντέλα, τα Splash και Agila, που κατασκευάζονται χιλιάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, στην Ουγγαρία. Εγκυκλοπαιδικά αναφέρουμε πως οι Ιάπωνες έχουν προγραμματίσει την παραγωγή 60.000 Splash σε ετήσια βάση.